Pomogła: 87 razy Dołączyła: 27 Gru 2006 Posty: 2083
Wysłany: 27-03-2008, 17:26 Konwent tolkienowski w Bydgoszczy
Wreszcie mogę to oficjalnie ogłosić.
Dnia 17 maja br. w Bydgoszczy, w Młodzieżowym Domu Kultury nr 4 na ulicy Dworcowej 82, odbędzie się konwent tolkienowski. Organizatorem jest Koło Miłośników Tolkiena działające przy Gimnazjum im. Jana Pawła II w Łochowie.
Początek planowany jest na godzinę 11. W programie przewidziane są krótkie wykłady osób znanych w fandomie tolkienowskim (nazwiska wyjawione zostaną później, na razie to słodka tajemnica organizatorów, chyba że osoby same się ujawnią ), finał ponadpowiatowego konkursu wiedzy o WP i rozdanie nagród w konkursie literackim na tym samym szczeblu oraz wspólna dyskusja na temat fenomenu Tolkiena po latach.
W miarę jak będą pojawiały się kolejne szczegóły, będę je tutaj zamieszczała.
Serdecznie wszystkich zainteresowanych zapraszam. W razie co, to od dworca PKP do MDK nr 4 jest jakieś dziesięć minut drogi i mogę osobiście wszystkich odebrać, jak wcześniej zgłoszą taką wolę.
Równolegle w tym samym miejscu będzie też konwent Star Warsów, szczegółów tego jednakże nie znam.
Wysłany: 27-03-2008, 18:01
Cytat:
Kusisz Eowinko, może Poznan w silnej kupie się wybierze? :> Ja osobiście, jezeli dam radę, to przyjadę...
Bydgoszcz zaprasza Im będzie nas więcej, tym lepiej. Elvarel nawiedza Bydgoszcz tez od czasu do czasu (była choćby na SFerze), więc może Was przekonać, iż nie gryziemy (stosujemy bardziej wyrafinowane metody - nmsp). Trzymam kciuki, żebyście przybyli w jak największej grupie
EDIT:
Ha! Będę dalej kusiła! Planowany jest wstęp bezpłatny.
Ex - Smog Pomogła: 1 raz Wiek: 23 Dołączyła: 09 Gru 2003 Posty: 60 Skąd: (W)Inowrocław
Wysłany: 25-04-2008, 23:18
Ja zapewne nie będę miała wyjścia i czy będę chciała czy też nie, zostanę tam zaciągnięta kocham wolną wolę i możliwość wyboru
Mam jeszcze małe pytanie organizacyjne, skoro zapraszacie ludzi z daleka, to czy przewidziana jest możliwość noclegów na miejscu? Obawiam się że tym razem nie będę miała wolnego pokoju w akademiku, więc nie dam rady nikogo upchnąć
A poznańscy elendili wiedzą że nie gryziemy - przecież kilku Bydgoszczan było u nich na Pyrkonie
Pozdrowienia dla Poznania
Miło byłoby znowu Was zobaczyć
P.S.
Halcatra napisał/a:
Równolegle w tym samym miejscu będzie też konwent Star Warsów
Najprawdopodobniej będzie to impreza z okazji 4 urodzin Bydgoskiego Fanklubu Starwars, połączona z obchodami 50 spotkania; czy jakoś tak Kosmita trochę bredził w tej sprawie
_________________ "W ostatecznym rozrachunku wolność jest lepsza od narzuconej doskonałości"
Henryk Elzenberg
Jest moc w człowieku (...) która mu powstać każe, choć upadnie,
iść mu każe, choć rad by spoczął,
I wierzyć znów w to wszystko co wczoraj się złudą jeno okazało marną,
i chcieć znów tego czego mu 100 razy życie już pragnąć zakazało
Wysłany: 26-04-2008, 16:04
Cytat:
Ja zapewne nie będę miała wyjścia i czy będę chciała czy też nie, zostanę tam zaciągnięta kocham wolną wolę i możliwość wyboru
Ależ nie będę Cię nigdzie zaciągać. Przecież Ty z własnej nieprzymuszonej woli się pojawisz, prawda?
Alixana napisał/a:
Mam jeszcze małe pytanie organizacyjne, skoro zapraszacie ludzi z daleka, to czy przewidziana jest możliwość noclegów na miejscu?
Konwent jest jednodniowy i koło szóstej, może nawet piątej się skończy, więc noclegów nie przewidziano.
Cytat:
Najprawdopodobniej będzie to impreza z okazji 4 urodzin Bydgoskiego Fanklubu Starwars, połączona z obchodami 50 spotkania; czy jakoś tak Kosmita trochę bredził w tej sprawie
Możliwe.
Na tę chwilę program wygląda następująco:
Program konwentu:
10.45 – Powitanie gości i uczestników konwentu,
11.00 – prelekcja Jarosława Florczaka „Bregalada”,
11.30 – prelekcja Karoliny Stopa – Olszańskiej „Melinir”,
12.00 – finał Powiatowego Konkursu wiedzy o twórczości Tolkiena,
13.30 – prelekcja Agnieszki Sylwanowicz „Evermind HS Took”,
14.00 – rozdanie nagród Konkursu Literackiego,
14.15 – prelekcja Anny Adamczyk-Śliwińskiej „Nifrodel”,
14.45 – prelekcja Michała Leśniewskiego "M.L.",
15.15 – dyskusja na temat „Fenomen twórczości J.R.R. Tolkiena po latach”
MDK nr 4 w Bydgoszczy znajduje się niedaleko dworca. Jeśli ktoś wybiera się pociągiem, niech da znać, o której mniej więcej będzie w Bydgoszczy, a odbierzemy. Jeśli ktoś wybiera się samochodem, niech też da znać, to powiemy, skąd jak najłatwiej dojechać.
Nie wiadomo jeszcze, czy na konwencie pojawi się TAO. Póki co jest nadzieja. Jak będzie już wiadomo, to jego prelekcja pojawi się w programie.
Ex - Smog Pomogła: 1 raz Wiek: 23 Dołączyła: 09 Gru 2003 Posty: 60 Skąd: (W)Inowrocław
Wysłany: 26-04-2008, 20:47
Halcatra napisał/a:
Ależ nie będę Cię nigdzie zaciągać. Przecież Ty z własnej nieprzymuszonej woli się pojawisz, prawda?
Ależ ja nie mówię o Tobie, tylko o moim nieszczęsnym klubie fantastyki, a w szczególności dwóch starwarsowych członkach, o koleżance z bractwa która także jest Starwarsem i o prezesie Wielkiego Maskona który w tym czasie będzie chciał załatwić z organizatorami kilka spraw
no a poza tym fajnie będzie MLa znowu zobaczyć
tak czy inaczej powinnam się pojawić
_________________ "W ostatecznym rozrachunku wolność jest lepsza od narzuconej doskonałości"
Henryk Elzenberg
Jest moc w człowieku (...) która mu powstać każe, choć upadnie,
iść mu każe, choć rad by spoczął,
I wierzyć znów w to wszystko co wczoraj się złudą jeno okazało marną,
i chcieć znów tego czego mu 100 razy życie już pragnąć zakazało
Wysłany: 29-04-2008, 17:14
To, co dotarło do mnie o części Star Warsowej. Ponoć mają być:
- Turnieje Gier Planszowych o tematyce fantastycznej przygotowane
przez Klub Fantastyki „Atlantis” oraz gier przygotowanych
przez miłośników Gwiezdnych Wojen – klub Star Wars,
- pokaz strojów z kultowego filmu Star Wars.
Warszawa z pkp zostanie odebrana przez Alixanę , która sama zresztą się zaoferowała.
Cytat:
Kusisz Eowinko, może Poznan w silnej kupie się wybierze? :> Ja osobiście, jeżeli dam radę, to przyjadę...
No i jak tam Czaki? Mam nadzieję, że Ci się nie odwidziało? Ponoć Elva też się wybiera, więc się umówcie, po co macie w pojedynkę jeździć.
Do końca tygodnia powinniśmy poznać tematy prelekcji przygotowanych przez naszych gości. Dwa już są.
Wysłany: 04-05-2008, 14:54
Znane już są tematy prelekcji:
Jarosław Florczak „Bregalad” - TOLK FOLK i działania TFowe, jak na przełomie dziesięciu lat przekształciły się z działania pojedynczej osoby na ogólnopolski ruch tolkienowski
Karolina Stopa – Olszańska „Melinir” - Tolkien, język i mit - o wpływie koncepcji Owena Barfielda nt. mitu i języka na twórczość Tolkiena i w ogóle o mityczności tejże (głównie legendarium).
Agnieszka Sylwanowicz „Evermind HS Took” - Eowina - nie tylko rohańska walkiria
Anna Adamczyk-Śliwińska „Nifrodel” - Inglishmêk, mátengwie, mowa ciała? Czyli trochę o mowie gestów i retoryce w Śródziemiu.
Michał Leśniewski "M.L." - Platon na Ardzie: Atlantyda, Wielkie Fale, czyli jak to z powstaniem Númenoru było.
TAO niestety na konwencie się nie pojawi
Ostatnio zmieniony przez Halcatra 05-05-2008, 17:41, w całości zmieniany 1 raz
Elf
Enneagram: 4w5 Pomogła: 5 razy Wiek: 17 Dołączyła: 25 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Sokołów Podlaski
Wysłany: 04-05-2008, 16:36
Jest mi bardzo przykro, ale niestety muszę zawiadomić, że na konwencie nie będę. Są dwa powody: po pierwsze - rodzice mieliby dość duży problem z zaakceptowaniem takiego wyjazdu, a gdyby nawet, to tu jest ten drugi powód - dzień przed konwentem wyjeżdżam i wrócę późno w nocy - nie dałabym rady zwyczajnie.
Liczę jednak na obszerną relację
_________________ "Pielęgnuj swoje marzenia.
Trzymaj się swoich ideałów.
Maszeruj śmiało według muzyki, którą tylko Ty słyszysz.
Wielkie biografie powstają z ruchu do przodu, a nie z oglądania się do tyłu"
[Paulo Coelho]
Wysłany: 05-05-2008, 19:50
Oj nie, aż tak źle nie będzie. Z Forumowiczów ma być Alixana, Olórin, Elvarel i być może Czaki z Nilde. A przecież to nie ma być konwent Elendilich, ale tolkienowski.
Za reklamę odpowiada gazeta, która objęła nas patronatem, no i samo MDK też chyba coś zrobi.
Niezmiernie się cieszę z możliwości uczestniczenia w tym konwencie, z której to na pewno skorzystam, chyba, że coś mi nagle wypadnie, co jest jednak niezwykle mało prawdopodobne. Tak więc, innymi słowy, zgłaszam swoją obecność na tymże konwencie.
P.S Czy osoby z poza forum również mogą uczestniczyć w konwencie? Pytam ponieważ mój przyjaciel wykazał zainteresowanie tym wydarzeniem.
P.P.S Skoro tym samym miejscu jest konwent Star Wars, to niestety jednak nie wiem czy będę na tolkienowskim. Czy jest możliwość, aby trochę pobyć na konwencie tolkienowskim, wyjść i trochę pobyć na star warsowym? Czy też wzięcie udziału w jednym z tych konwentów obliguje do pozostania na nim do końca? Jest to dla mnie o tyle ważne, że uważam się za miłośnika zarówno dzieł Tolkiena, jak i Gwiezdnych Wojen, i w zasadzie nie wiem na który konwent się zdecydować, zwłaszcza, że aktualnie jestem w trakcie czytania Trylogii Thrawna Timothy'ego Zahna.
_________________ "Tak w najgłębszych podziemiach Menegrothu zginął Elwe Singollo, król Doriathu, jedyny spośród Dzieci Ilúvatara, który pojął żonę z rodu Ainurów, i ostatnie spojrzenie jedynego z Umanyarów, który widział światło Drzew Valinoru, padło na Silmaril.
Wysłany: 10-05-2008, 21:02
Zatem lista wzrasta. Elbereth i Elindil również zamierzają nas odwiedzić, no i Ivrin niedawno coś mówiła, że może przyjedzie, więc mielibyśmy trójkę gdańszczan.
Pociąg planowo ma być o 9.36 w Bydgoszczy, zatem pięć minut później przyjeżdża Warszawa i wszystkich razem zgarnie Alixana, która już nawet o tym wie.
I mała prośba. Ponieważ prowadzę całość, mogę nie mieć czasu biegać z pewną kolorową kartką, na której zbierać zamierzałam podpisy wszystkich zrzeszonych na którymkolwiek z forów. Prośba brzmi, żeby przy zapisywaniu się na liście uczestników odezwać się o ową kartkę do Pani Odpowiedzialnej Za Spisywanie Uczestników. Będzie wiedziała, o co chodzi.
EDIT:
Cytat:
Czy osoby z poza forum również mogą uczestniczyć w konwencie? Pytam ponieważ mój przyjaciel wykazał zainteresowanie tym wydarzeniem.
Oczywiście, że tak!
Cytat:
Czy jest możliwość, aby trochę pobyć na konwencie tolkienowskim, wyjść i trochę pobyć na star warsowym?
Númenorejczyk z Andúnië Pomógł: 10 razy Wiek: 25 Dołączył: 13 Sty 2007 Posty: 219 Skąd: Kamionka k. Kwidzyna
Wysłany: 11-05-2008, 16:12
Halcatra napisał/a:
Michał Leśniewski "M.L." - Platon na Ardzie: Atlantyda, Wielkie Fale, czyli jak to z powstaniem Númenoru było.
Mnie, oczywiście, zabraknie, bo i odległość nie ta, i obowiązków mnóstwo, ale mam pytanie: wybiera się ktoś z Was na ten odczyt? Jeśli tak, to BARDZO proszę o późniejsze zreferowanie jego treści, wszystko jedno w jakiej formie (pisemne streszczenie, nagranie audio, filmik video, link do stronki z informacjami itp.). Będę szalenie wdzięczny, a jeśli ktoś taki wybierze się w przyszłości do Katowic, chętnie go/ją u siebie ugoszczę, zaproszę na herbatę/kawę/colę/piwo, zabiorę do zoo i ufunduję masę innych atrakcji Słowo Númenorejczyka.
Mogę na Was liczyć?
_________________ "With these things and these fellows, it is necessary, in the present clash of philosophy and tyranny, to throw away the scabbard. I know it is against fearful odds; but the battle must be fought; and it will eventually be for the good of mankind, whatever it may be for the individual who risks himself . . ." - Lord Byron
Wysłany: 11-05-2008, 21:36
Noatar napisał/a:
wybiera się ktoś z Was na ten odczyt?
Z tego co wiem, to troszkę osób będzie.
Noatar napisał/a:
Jeśli tak, to BARDZO proszę o późniejsze zreferowanie jego treści, wszystko jedno w jakiej formie (pisemne streszczenie, nagranie audio, filmik video, link do stronki z informacjami itp.).
Mam nadzieję, że sprawozdań będzie sporo, sama postaram się wszystko relacjonować, ale nie wiem, na ile dokładnie mi się to uda, bo potem mam wycieczkę.
Noatar napisał/a:
Będę szalenie wdzięczny, a jeśli ktoś taki wybierze się w przyszłości do Katowic,
Wysłany: 11-05-2008, 22:02
Planujemy plakietki. Żeby każdy się na swojej jakoś podpisał i będzie ok. No a poza tym Forumowicze będą dość stadnie wchodzić, no na pewno Ci z pociągów. A miejscowi sami się przy rejestrowaniu na konwencie odezwą, że są Forumowiczami, żeby się na moją kartkę wpisać, więc będzie widać, że są Forumowiczami i w ten sposób wszyscy się jakoś poznamy.
Czyli wszyscy wszystko wiedzą i zobaczymy co z tego wyjdzie. No ja na kilka fotek liczę i nawet swoją nie fotogeniczność spróbuję w sobie zdusić, żeby przywdziać jakiś uśmiech.
Mhm, zobaczymy czy kogos poznam w ogóle. A własnie, jest jakas odpłatność za wejście, bo nic nie widzę a wole sie przygotowac na jakiś wydatek w razie czego
Nie ma problemu, już wszyscy przyjezdni wiedzą, kto ich odbiera, aż tak dużo ich nie ma. Dzięki za chęci.
Nie wszyscy
Wiem, że trochę późno się zdecydowałem. Mimo to mam nadzieję, że uda mi się do wieczora znaleźć kogoś, kto mnie z dworca PKP odbierze.
Przyjeżdżam z Grudziądza, więc w Bydgoszczy powinienem być o 9.50
Kto pomoże?
_________________ Ar apa lómë tulë i aurë
Ar apa raumo tulë i quildë
Sí aiwi eccoitanten
Ranyala lattinessen
Wysłany: 16-05-2008, 15:28
Encaitar napisał/a:
Halcatra napisał/a:
Nie ma problemu, już wszyscy przyjezdni wiedzą, kto ich odbiera, aż tak dużo ich nie ma. Dzięki za chęci.
Nie wszyscy
Wiem, że trochę późno się zdecydowałem. Mimo to mam nadzieję, że uda mi się do wieczora znaleźć kogoś, kto mnie z dworca PKP odbierze.
Przyjeżdżam z Grudziądza, więc w Bydgoszczy powinienem być o 9.50
Kto pomoże?
Odbiorę. I nieważne, że się późno zdecydowałeś. Halcatra czuwa.
Ostatnio zmieniony przez Halcatra 16-05-2008, 15:46, w całości zmieniany 1 raz
Ostatecznie ja też moge odebrać ludzi o każdej godzinie, bo jestem na miejscu na na dworzec na 15 minut drogi autobusem. Jakby ktoś miał jakieś wątpliwości to walić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum