Wysłany: 23-03-2007, 00:03 III Festiwal Literatury Popularnej w Katowicach
III Festiwal Literatury Popularnej POPLIT
W dniach 23, 26 marca w Bibliotece Śląskiej w Katowicach odbędzie się „III Festiwal Literatury Popularnej POPLIT”.
POPLIT jest drugą odsłoną całorocznego Festiwalu 4 Pory Książki, organizowanego przez Instytut Książki przy współudziale m.in. Biblioteki Śląskiej. W czasie pierwszej – marcowej odsłony Festiwalu – „PORA POEZJI” czytelnicy wspominali twórczość Agnieszki Osieckiej. Teraz w Bibliotece Śląskiej spotkają się miłośnicy fantastyki oraz prozy kobiecej.
W piątek, 23 marca, od godz. 16 w Holu Głównym świętować będziemy ćwierćwiecze istnienia Śląskiego Klubu Fantastyki. Wystawa smoków autorstwa Małgorzaty Pudlik, prezentacja sekcji tolkienistów, występ zespołu tańców dawnych „Lórien”, pokaz zdjęć, teledysków (m.in. „Waltzing Matilda”), prezentacje multimedialne, promocje książek i gier fabularnych – to tylko niektóre z przygotowanych atrakcji.
Gościem specjalnym spotkania będzie Andrzej Sapkowski - wielokrotny laureat wszystkich najważniejszych polskich nagród za utwory fantastyczne. Książki Sapkowskiego stale goszczą na listach bestsellerów. W roku 1997 otrzymał nagrodę PASZPORT POLITYKI przyznawaną przez ten prestiżowy tygodnik twórcom, którzy mają szansę promować polską kulturę na świecie.
Spotkanie z pisarzem rozpocznie się o godz. 18.00. Poprowadzi je Elżbieta Gepfert – prezes Śląskiego Klubu Fantastyki (Sala Parnassos)
Drugi dzień POPLITU (poniedziałek, 26 marca – Sala Benedyktynka), to dwa spotkania z pisarkami:
Renatą Dziurdzikowską (tajemnice m.in. prof. Marii Janion i Magdaleny Środy w książce „Tajemnice kobiet” - godz. 16:30)
Martą Kuszewską (autorka „Niewyspanych”, współautorka scenariusza serialu „M jak Miłość”)
Spotkania poprowadzi Anna Góra („Dziennik Zachodni”).
W tym roku POPLIT zawita do dziesięciu miast w Polsce. W sumie odbędzie się 69 spotkań autorskich. To najbardziej różnorodny i interdyscyplinarny z książkowych festiwali.
Festiwal objęty został honorowym patronatem Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Wystawę smoków oglądać będzie można w Holu Głównym Biblioteki Śląskiej do 13 kwietnia 2007 r. w godz. otwarcia Biblioteki.
Hej, POPLIT w Katowicach już za nami, kto nie był niech żałuje!
Wielkie brawa i podziękowania dla Shani, która przygotowała wspaniałe prezentacje Sekcji Tolkienowskiej i nadzorowała imprezę z ramienia Biblioteki Śląskiej.
Wyjątkowo ciekawe było też spotkanie z Andrzejem Sapkowskim - z pewnością dla wszystkich Elendilich cenną będzie informacja, że "Władcę Pierścieni" Petera Jacksona autor "Wiedźmina" uważa za najlepszy film fantasy.
A oto kilka jeszcze gorących zdjęć z POPLIT-u: http://parmadili.skf.org.pl/fotografie/poplit2007/
_________________ Jeśli znasz swoich wrogów i siebie, rozegrasz sto bitew i wygrasz wszystkie
(Sun Tzu, Sztuka wojny)
Pomógł: 24 razy Dołączył: 02 Mar 2004 Posty: 195 Skąd: Katowice
Wysłany: 26-03-2007, 23:28
Jako, że przez jakiś czas byłem wśród publiczności, spróbuję napisać małe sprawozdanie (lub streszczenie, jak kto woli):
Spóźniłem się trochę, ale zdążyłem jeszcze na fragment prezentacji dotyczącej historii ŚKF-u, coś w okolicach powstania grupy tanecznej Lórien. Ogólnie o prezentacjach nietolkienowskich będzie później, zacznę od tego, co najważniejsze, czyli wystąpienia Toma Goolda, Shani i Marigold. W tym miejscu jeszcze raz gratuluję . Opowiadali ciekawie, a wyświetlana prezentacja też była świetnie przygotowana. Zaczęli od historii sekcji, od jej najdawniejszych czasów, przez powstawanie różnych "Gwaihirów" i innych wydawnictw, forum, kończąc na radiu Elendili FM. Gdy była potem mowa o działalności artystycznej Elendilich, to z szeptów dochodzących z różnych stron sali można było wywnioskować, że się podoba. Było trochę o forum (z pokazem na żywo), był pokaz tolkienowskich wierszy, grafik, herbów, haftów, kaligrafii, przykłady bardziej humorystycznego podejścia do sprawy, w tym Nasze southparkowe zdjęcie. A w tle rozbrzmiewał hymn Elendilich i fragment audycji z radia. Szkoda, że czas gonił i trzeba było przerwać.
Potem były pokazy tańca w wykonaniu Lórien. Ja tam się na tym do końca nie znam, ale tańczyli całkiem nieźle. Przyjemnie się to oglądało. Następnie było trochę o Sługach Metatrona, z pokazem nagrania "Waltzing Matilda" (a wcześniej, podczas omawiania historii ŚKF-u, było nagranie z ich dzieła "Zabawka"). Szkoda, że jednak nie pokazano nic na żywo. Ale te prezentacje też były całkiem niezłe.
I była (a właściwie nadal jest, więc jak kogoś nie było, to nie wszystko stracone) wystawa smoków Marigold. Też warto zobaczyć.
A na chwilę przed planowanym spotkaniem z Sapkowskim odebrałem książki, które chciałem przy okazji pożyczyć i opuściłem Bibliotekę, więc o tym już nic nie mogę dodać.
_________________ Z niezerowym prawdopodobieństwem powyższy post zawiera więcej niż zero kłamstw.
Ze sporym opóźnieniem, bowiem różne ważne sprawy trzymały mnie z dala od Shire , chciałabym bardzo gorąco podziękować wszystkim, którzy pomogli mi w przygotowaniu i poprowadzeniu części tolkienowskiej podczas tegorocznej edycji festiwalu POPLIT w Katowicach. A także wszystkim, którzy byli na sali, słuchali, oglądali i wspierali nas myślą, tym którzy kibicowali (i - mam nadzieję - trzymali kciuki) z oddali, i przede wszystkim Tobie - Lordzie Ya - za Twoją pełną ciepłych słów relację na Elendili
Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś uda się nam wspólnie zrobić jakąś fajną imprezę, bo wiele jeszcze zostało do pokazania i opowiedzenia, opowieść stale (i na szczęście) rośnie, a tematów i materiału ciągle przybywa. I dobrze!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum