|
Elendili w TVP |
| Autor |
Wiadomość |
Galadhorn
Administrator

Enneagram: 3w2
Pomógł: 56 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Gru 2003 Posty: 8268 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 19-02-2007, 16:15 Elendili w TVP
|
|
|
Kochani Warszawscy (i nie tylko) Elendili (i nie tylko)!
Dobra wiadomość i propozycja nie do odrzucenia. Zostaliśmy zaproszeni do programu TVP 1 pt. ... Teleranek! TVP przygotowuje program o językach Tolkiena i chcą przeprowadzić ze mną wywiad, ale chcą też spotkać się z innymi fascynatami Tolkiena, jego świata i języków.
Nagranie ma być 27 lutego w okolicach godzin popołudniowych (szczegóły podam jutro) w centrum Warszawy. Ekipa telewizyjna przyjedzie w wybrane przez nas miejsce. Chcieliby - z racji docelowej widowni - żeby w programie wystąpili miłośnicy Tolkiena w okolicach 13-16 roku życia (choć mogą być i młodsi, choć raczej nie starsi - wystarczy im jeden starszy człowiek, Staruszek Gal).
Kto chciałby i mógłby zjawić się na takim nagraniu? Jakie nastrojowe miejsce można Telewizji zaproponować? Pomóżcie coś fajnego wymyślić.
Pan Mariusz z TVP 1 przeglądał nasze Forum i doszedł do wniosku, że jesteśmy grupą ciekawych ludzi, a sama tematyka języków elfickich bardzo telewizję zainteresowała. Uznali, że program o młodych ludziach, którzy fascynują się językami Tolkiena to będzie to.
Kto chętny? Można też przyjechać - jak ja - z innych części Polski. ZAPRASZAMY!
P.S. Może dołączą do mnie też śląscy Lambengolmor: np. Arath i Vindálf? |
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań |
|
|
|
 |
Nimrodel_Tuk
Przyjaciel Eldarów Isil

elf-hobbit
Wiek: 30 Dołączyła: 14 Gru 2004 Posty: 82 Skąd: Rivendell/Shire
|
Wysłany: 19-02-2007, 18:09
|
|
|
Hm ciekawa sprawa, ale jestem za stara:P
Ale i tak nie chciałabym wystąpić w tv
A może przy okazji tego, że będziesz Gal w Wwie, to się choć na chwilku spotkamy? |
_________________ "When the first baby laughed for the first time, the laugh broke into a thousand pieces and that was the beginning of fairies." (from Peter Pan - Finding Neverland)
|
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 19-02-2007, 18:14
|
|
|
O tak, myślę, że niezależnie od wieku mogliby się tam (w zaproponowanym przez Was miejscu) zjawić wszyscy zainteresowani, a po nagraniu moglibyśmy kontynuować nasz zjazd. Co Wy na to?
Nim, bardzo bym się chciał z Tobą w końcu zobaczyć. I z innymi warszawskimi Elendilimi też! |
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
|
|
|
 |
Kamila
Przyjaciel Eldarów Sklerotyczka

Enneagram: 4w5
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 05 Kwi 2005 Posty: 157 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 19-02-2007, 19:51
|
|
|
Ja pojechać na pewno nie pojadę, bo po pierwsze to się nie znam , a po drugie to jeszcze nie daj Eru bym się dostała w zasięg kamery
Ale...
koniecznie musicie powiedzieć, kiedy to będzie można zobaczyć!!! |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 19-02-2007, 19:51
|
|
|
| Windows napisał/a: | I ostatnie już obiecuję . Galu, jak oni się z Tobą skontaktowali i jak Cię znaleźli ? |
Chyba jak zwykle - szukali w necie, w prasie, słyszeli może o moich występach w TV i PR (byłem już w TVN, ze dwa razy w lokalnej Telewizji Katowice, w kilku rozgłośniach radiowych - zawsze właściwie chodzi o to samo, czyli o języki Tolkiena).
Eld, Windows i inni, proszę Was - pomóżcie nam zrealizować ten program.
No i nasze Forum stanie się pewnie jeszcze sławniejsze |
|
|
|
 |
Arathulion [Usunięty]
|
Wysłany: 19-02-2007, 19:56
|
|
|
| Cytat: | Dobra wiadomość i propozycja nie do odrzucenia. Zostaliśmy zaproszeni do programu TVP 1 pt. ... Teleranek! TVP przygotowuje program o językach Tolkiena i chcą przeprowadzić ze mną wywiad, ale chcą też spotkać się z innymi fascynatami Tolkiena, jego świata i języków. |
Raju! Świetna idea!
| Galadhorn napisał/a: | | P.S. Może dołączą do mnie też śląscy Lambengolmor: np. Arath i Vindálf? |
No wiesz, Galu, z chęcią! Tyle, że może być problem z transportem... Nie wiem ile kosztują bilety do Wawy |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 19-02-2007, 19:59
|
|
|
Arath, oprócz drogiego InterCity są też pociągi poranne, które są dużo tańsze. A Ty dodatkowo masz zniżkę jako uczeń. Musisz się dowiedzieć w Informacji Kolejowej (gdybyś się dowiedział, napisz na Forum jaka jest najtańsza opcja).
Palec pod budkę, bo za minutkę, budka się zamknie... Kto jeszcze, kto jeszcze? Im nas będzie więcej, tym fajniej! Elendil! |
|
|
|
 |
Wind
Przyjaciel Eldarów Najemik

Półelf
Enneagram: 5w4
|
Wysłany: 19-02-2007, 20:02
|
|
|
Cóż, niestety, nie jestem mieszkańcem Warszawy, a z tego, co widzę to 27 luty wypada we wtorek. Jednakże szanowni Warszawiacy powinni odpowiedzieć na wezwanie Administratora naszego forum i wspomóc go w wywiadzie. Pal licho, że będziecie emitowani w telewizji w całym kraju. Jak ktoś nie chce to niech potem nie ogląda "Teleranka"
Jak za rok będzie coś podobnego zorganizowane to postaram się już być |
_________________ "Oczekiwanie. Pierwsza lekcja miłości. Dzień dłuższy w nieskończoność, snujemy tysiące planów, prowadzimy sami ze sobą wymyślone dialogi, przyrzekamy się zmienić - i trwamy w niepokoju, aż do nadejścia osoby, którą kochamy. A kiedy jest wreszcie obok, to brak nam słów. Bowiem długie godziny oczekiwania wywołują napięcie, napięcia przekształca się w lęk, a lęk sprawia, że wstydzimy się okazać własne uczucia." Paulo Coelho |
|
|
|
 |
Snjoflygsa
Znawca Kronik Zachodu Freyrthegn

Liosálfr
Pomogła: 14 razy Wiek: 27 Dołączyła: 27 Gru 2005 Posty: 297 Skąd: Alfheim
|
Wysłany: 19-02-2007, 20:05
|
|
|
Jestem za stara, do telewizji się także nie pcham, ale sam pomysł jest ciekawy. Spotkanie też mi odpowiada <głód zjazdowy> Chcę się z Wami zobaczyć |
_________________ Through the fog they will come in the dawn
with the wind from the raging sea
beware of the men of the North
they will sail down the blooded shore
with the wind they will return to the seas
Nikt nie będzie nam dyktował co myśleć i jak myśleć. |
|
|
|
 |
Orthored
Przyjaciel Eldarów

Kronikarz Qanîlu
Pomógł: 6 razy Wiek: 19 Dołączył: 17 Lis 2006 Posty: 154 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 19-02-2007, 20:08
|
|
|
Świetna okazja do promocji forum!
W każdym razie jedno jest ważne - kiedykolwiek to będzie na antenie, ktoś MUSI to zarejestrować na video lub DVD. Albo jeszcze mieć w pliku avi i udostępnić Elendilim |
|
 |
Arathulion [Usunięty]
|
Wysłany: 19-02-2007, 20:36
|
|
|
| Galadhorn napisał/a: | | Arath, oprócz drogiego InterCity są też pociągi poranne, które są dużo tańsze. A Ty dodatkowo masz zniżkę jako uczeń. Musisz się dowiedzieć w Informacji Kolejowej (gdybyś się dowiedział, napisz na Forum jaka jest najtańsza opcja). |
Już się dowiedziałem i ceny są możebne ^^ lecz w tym momencie wkracza Rada Starszych, która mówi: Samego cię pociągiem wieczornym nie puscimy! I mają rację... |
|
|
|
 |
Eldarion I
Znawca Kronik Zachodu Pisarczyk

Człowiek
Enneagram: 4w3
Pomógł: 7 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Kwi 2006 Posty: 470 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-02-2007, 22:04
|
|
|
Skoro już Wind, a za jego przykładem Gal wywołali mnie do tablicy, to powiem tyle - jeśli do tego czasu zdołam przekonać rodziców - z całą przyjemnością wesprę Cię, Galu Ja swej dziwności nigdy się nie wstydziłem, chętnie opowiem coś niecoś o swoich fascynacjach Tolkienem. Jeden mały problem - program ma być o językach Tolkiena. A ja niestety jestem wyłącznie sindarinistą. No, jak będzie obaczym, poczekam na szczegóły |
_________________ And after all we've done, after all we've heard, we've seen - what shall we die for? For the eternity or for just a one day?...
 |
|
|
|
 |
Vindálf
Znawca Kronik Zachodu
Cowiek
Enneagram: 2w3
Pomógł: 36 razy Wiek: 19 Dołączył: 02 Sie 2004 Posty: 952 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 19-02-2007, 22:24
|
|
|
Ech, ja bym i może pojechał, ale czemu na początku tygodnia? 27 i 28 mam egzaminy próbne... :/
Po namyśle: jeśli jedzie Arath i wrócimy tak, że 28 będę mógł być w szkole to jest zdecydowany JECHAĆ :twisted:. |
| Ostatnio zmieniony przez Vindálf 19-02-2007, 22:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Kamila

|
Wysłany: 19-02-2007, 22:28
|
|
|
| Eldarion I napisał/a: | | Jeden mały problem - program ma być o językach Tolkiena. |
Hm, sądzę, że nie chodzi o to, żeby wszyscy uczestnicy programu znali wszystkie języki wymyślone przez Tolkiena... Jedna osoba może mówić o quenyi (dobrze odmieniłam? Zawsze mam z tym kłopoty... ), druga o sindarinie... A kto się zna na kilku, powie o kilku Przynajmniej mi się wydaje, że tak mogłoby być |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 19-02-2007, 22:31
|
|
|
To ma ogólnie wyglądać tak, że ja opowiadam trochę o językach Tolkiena, wyjaśniam najważniejsze rzeczy, a potem wspólnie z Wami mamy pokazać, że te języki znajdują zastosowanie wśród fanów Tolkiena. Będą pewnie zadawać pytania. Będzie się można pochwalić - Kochani - znajomością jakichś zwrotów, więc uczmy się, uczmy |
|
|
|
 |
Kamila

|
Wysłany: 19-02-2007, 22:36
|
|
|
| Galadhorn napisał/a: | | znajdują zastosowanie wśród fanów Tolkiena. |
Może ktoś się pochwali jakimiś wierszami?
( - żeby nie był ten post taki króciutki ) |
|
|
|
 |
Eldarion I
Znawca Kronik Zachodu Pisarczyk

Człowiek
Enneagram: 4w3
Pomógł: 7 razy Wiek: 17 Dołączył: 24 Kwi 2006 Posty: 470 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-02-2007, 22:38
|
|
|
Jeszcze co do miejsca: na jednym ze zjazdów warszawskich poznaliśmy pewną kawiarenkę przy Al. Ujazdowskich (chyba) 6, gdzie na ścianach jest wymalowana mapa Sródziemia i wiersze z Pierścienia, a w gablotkach stoją figurki z Władcy Pierścieni. Oczywiscie trzeba się wywiedzieć o rezerwację sali, zgodę na filmowanie itp., Ninquelen obiecała się z nimi skonaktować. Co sądzicie o tej propozycji? |
_________________ And after all we've done, after all we've heard, we've seen - what shall we die for? For the eternity or for just a one day?...
 |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 19-02-2007, 22:42
|
|
|
| Eldarion I napisał/a: | | Jeszcze co do miejsca: na jednym ze zjazdów warszawskich poznaliśmy pewną kawiarenkę przy Al. Ujazdowskich (chyba) 6, gdzie na ścianach jest wymalowana mapa Sródziemia i wiersze z Pierścienia, a w gablotkach stoją figurki z Władcy Pierścieni. Oczywiscie trzeba się wywiedzieć o rezerwację sali, zgodę na filmowanie itp., Ninquelen obiecała się z nimi skonaktować. Co sądzicie o tej propozycji? |
Świetnie - o to to już się postara TVP. Myślę, że taka knajpa to by nawet zapłaciła, żeby telewizja ich chciała odwiedzić
A może już teraz przełożymy nazwę Teleranka na quenya? Proponuję Palanarin (palan-arin 'tele (daleko) - ranek'). |
|
|
|
 |
Snjoflygsa

Liosálfr
|
Wysłany: 19-02-2007, 22:52
|
|
|
To ja tylko jeszcze rzucę linkiem http://paradox-cafe.pl/
Jak rozumiem, skoro telewizja się powinna postarać, nie muszę sama tam dzwonić itd?
A, znalazłam kilka zdjęć wnętrza
http://imgserv2.polter.pl/bitwi06_50.JPG
http://imgserv2.polter.pl/bitwi06_51.JPG
Jakby ktoś pytał- napisy tengwarem i mapa Śródziemia są w drugiej sali |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 19-02-2007, 23:11
|
|
|
Oj, tak sobie teraz pomyślałem, że może pub to nie jest najlepsze miejsce do robienia programu dla 13-, 16-latków. Piwo, papierosy i te sprawy.
Może macie jakiś inny pomysł? Może jakaś kawiarnia, która ma dobry nastrój? |
|
|
|
 |
Snjoflygsa

Liosálfr
|
Wysłany: 19-02-2007, 23:16
|
|
|
Bezalkoholowa? Hm, jedyne miejsce, jakie przychodzi mi do głowy, to naleśnikarnia na Kabatach Ale tam nie ma zbyt wiele miejsca. Co do Paradoxu, jeśli zarezerwuje się sale, żadnych papierosów ani alkoholu się tam nie uświadczy, ale poszukam czegoś.
Hm, a może Czuły barbarzyńca lub inne podobne miejsce? <idzie szukać> |
| Ostatnio zmieniony przez Snjoflygsa 19-02-2007, 23:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hyalma
Słuchająca Pieśni Fal

Hobbit
Enneagram: 5w4
Pomogła: 65 razy Wiek: 37 Dołączyła: 20 Gru 2006 Posty: 289 Skąd: Moskwa
|
Wysłany: 19-02-2007, 23:20
|
|
|
| Galadhorn napisał/a: |
A może już teraz przełożymy nazwę Teleranka na quenya? Proponuję Palanarin (palan-arin 'tele (daleko) - ranek'). |
Można przetłumaczyć fonetycznie - Teleranca (Teler + anca, jaw of the Teler)
Też chcę zobaczyć, co tam będzie... |
_________________ Þus cwæð Ælfwine Wídlást Éadwines sunu:
Fela bið on Westwegum werum uncúðra,
wundra and wihta, wlitescéne land,
eardgeard ælfa and ésa bliss.
Lýt ǽnig wát hwylc his langoð síe
þám þe eftsíðes eldo getwǽfeð.
|
|
|
|
 |
Vindálf
Znawca Kronik Zachodu
Cowiek
Enneagram: 2w3
Pomógł: 36 razy Wiek: 19 Dołączył: 02 Sie 2004 Posty: 952 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 19-02-2007, 23:26
|
|
|
| Hyalma napisał/a: | Też chcę zobaczyć, co tam będzie... |
Może na forum ktoś ma nagrywarkę i nagra ten program? Ja też chciałbym mieć to na pamiątkę - dla wnuków |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 19-02-2007, 23:34
|
|
|
| Na pewno nagrywać go będzie Tom Goold (jak tę pamiętną audycję w "Rozmowach w Toku"), ale może na wszelki wypadek też ktoś inny? Emisja ma być w pierwszej połowie marca w którąś z niedziel. |
|
|
|
 |
Snjoflygsa

Liosálfr
|
|
|