Strona Główna Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena

Portal  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Czatownik

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Galadhorn
06-11-2006, 11:07
The J.R.R. Tolkien Companion and Guide
Autor Wiadomość
Galadhorn 
Administrator

Enneagram: 3w2
Wysłany: 03-11-2006, 11:26   The J.R.R. Tolkien Companion and Guide

Oto przebój wydawniczy roku 2006! Takiej pozycji tolkienowskiej (czy tolkienologicznej) już dawno nie było!

Dwa tomy, w sumie ponad 2250 stron niesamowitych informacji, bardzo często zupełnie nieznanych wcześniej, bo pochodzących z pamiętników Tolkiena, z nieznanej wcześniej korespondencji itd.

W tomie pierwszym chronologia życia J.R.R. Tolkiena - dzień po dniu, rozmowy, listy, spotkania Inklingów (często szczegółowo opisane), podróże. Wszystko szczegółowe, niezwykle ciekawe. Chciałbym mieć tak interesujące życie, jak Profesor Tolkien!

W tomie drugim mamy coś w rodzaju encyklopedii tolkienowskiej z hasłami typu Athrabeth Finrod ah Andreth (dokładne streszczenie, interpretacja, historia utworu, krytyka literacka), motywy arturiańskie u Tolkiena, życiorysy osób związanych z jego życiem, opis motywów literackich, utworów (wszystkich, także takich, o których pierwszy raz słyszę!) itd.

Piękne wydanie w twardej okładce z ładnymi obwolutami. Oba tomy w gustownym pudełku. Nie wiem, kiedy odłożę te książki na półkę, bo ciągle czytam, czytam, czytam... I co chwila znajduję coś ciekawego. Spodziewajcie się wielu nowych wpisów Galadhorna :wink:

Po prostu cudo!

Więcej informacji na przykład tutaj: http://www.harpercollins...t.aspx?id=26762

J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań

Tallis Keeton 
Mędrzec Ardy
Brehon

Teleri
Enneagram: 5w4
Pomogła: 39 razy
Wysłany: 20-01-2007, 20:00   

Właśnie wczoraj wieczór przyszła paczka :) Dziś rano poczytałam trochę haseł na litere A z Guide i lata 1892 - 1910 z Chronologii. To jest bosssskie, sssskarby :) Szkoda, że punkty pomocy można nadawać tylko za posty, bo chętnie dałabym wiiieeeelki punkt pomocy Telperionowi, :daisy: któremu zawdzięczam posiadanie tego cuda. Bowiem nasz Telperion wiedząc, że nie mogę tego dostać w księgarniach językowych, zakupił mi to w Irlandii i przysłał paczkę (btw nie musiałeś tak się wykosztowywać na przesyłke, miałes dać to komuś wracającemu do Polski?)
Ogromne dzięki :thanks: :respect: :ok: Książka jest piękna.
poz
tal

http://www.fanfiction.net/u/242280/Tallis_Keeton
http://issuu.com/talliskeeton/docs

Telperion 
Dúnadan Vedui
Telperion

Dúnedain
Enneagram: 8w9

Wysłany: 21-01-2007, 19:28   

Ciesze sie ze moglem pomoc. Ja tez jestem ciagle pod wrazeniem Tych ksiazek, ostatnio dowiedzialem sie bardzo ciekawych i szczegolowych informacji np. o tym gdzie Tolkien spedzal wakacje w Irlandii. Nawet mam zamiar pojechac tam i zrobic zdjecia miejsc gdzie sie zatrzymal, jesli uda mi sie je znalezc. A co do ksiazek- duuzo czytania przede mna... :D
Pozdrawiam :drzewo:

Tallis Keeton 
Mędrzec Ardy
Brehon

Teleri
Wysłany: 21-01-2007, 23:35   

Tak, duuużo czytania, które pozwoli przetrwać nauke do egzaminu z KPA :) A btw mimo 3 miesięcy chorowania udało mi sie zaliczyć wszystkie zaliczenia tzn. 3 :) Ale się ciesze :)
A co do książki to już podkreśliłam sobie sporo wyjątków, z których chyba urodza się jakieś nowe wątki, albo chociaż posty w tym temacie :)
poz
tal

Lórin
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2007, 00:05   

Książki w końcu dotarły do mnie kilka dni temu. (Hehe, jakie moja rodzinka wielkie oczy zrobiła, jak zobaczyła takie dwa opasłe tomiska tolkienologiczne.) Niestety nie miałem kompletnie czasu się wczytać w treść. Jedynie przekartkowałem sobie oba dzieła, więc treści na razie nie skomentuję. (Ale już na pierwszy rzut oka widać, że to będzie fascynująca lektura.) Jedynie od strony graficznej rzuciło mi się w oczy, że w Reader's Guide przy kilkustronicowych hasłach bardzo łatwo się pogubić.
Po pierwsze, mylące są "podhasła" (chodzi mi np. o hasła dotyczące miejsc w Oksfordzie, które zgromadzone są pod hasłem 'Oxford'), które układ graficzny mają taki sam, jak 'normalne' hasła. Otwieram książkę i nie wiem przy jakiej literze jestem. Powinni byli dać jakieś wcięcie, lub podkreślenie hasła zamiast pogrubienia etc.
Drugi problem pojawia się, gdy otwieram książkę i trafiam na środek hasła na kilka stron, ale nie mam pojęcia jakiego. Powinni byli u góry strony podawać, jak to się, o ile wiem, często robi w encyklopediach i słownikach, pierwsze i ostatnie hasło na danej stronie. To by ułatwiło poruszanie się po książce.
Ogólnie odnoszę wrażenie, że Reader's Guide, utrzymany w formie encyklopedycznej, jest nieco nieprzejrzysty. Ale jestem pewien, że te niedociągnięcia w całości rekompensuje treść. :sun:

Galadhorn 
Administrator

Enneagram: 3w2
Wysłany: 22-01-2007, 08:16   

Hej, Kochani. No to może ktoś z Was napisze ładną recenzję do Simbelka? :)

J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań

Tallis Keeton 
Mędrzec Ardy
Brehon

Teleri
Wysłany: 23-01-2007, 02:56   

Papier nie jest najlepszej jakości, dośc cieńki i często po przejechnaniu paluchami, druk się rozmazuje na szaro łee :( Żółty odcień papieru może jest szpanerski ale niezbyt łatwy w obsłudze dla okularnika :( I oczywiście to co napisał Lorin - przy długich na wiele stron hasłach nie wiemy na jakiej literze jesteśmy, powinny być takie oznaczenia liter, jak w skoroszycie u góry strony, jakiś wielki inicjał na przykład. To tyle minusów na razie. A kiedy ma być ten Simbel? Bo ciężko napisać o czymś co ma 2 tysiące stron a z czego przeczytało się 40 :)
poz
tal

Adaneth 
Żeglująca ku Zachodowi
Tawareg

Ludzinka z Ithilien
Enneagram: 2!

Pomogła: 132 razy
Wysłany: 23-01-2007, 09:20   

Tallis Keeton napisał/a:
A kiedy ma być ten Simbel?
Bez obaw. :P Na pewno zdążycie.

ogórki flik(ie)r

Wroobel 
Znawca Kronik Zachodu
Łebowiec

Pertorog
Enneagram: 7
Wysłany: 23-01-2007, 09:54   

Telperion napisał/a:
Ja tez jestem ciagle pod wrazeniem Tych ksiazek, ostatnio dowiedzialem sie bardzo ciekawych i szczegolowych informacji np. o tym gdzie Tolkien spedzal wakacje w Irlandii.

Ech... pamiętam jak wczoraj ;) , pół dnia siedzenia przed tolkienowską półką (czy może: regałem) w O'Mahoney's Bookstore w Limerick... szkoda, że nie było tego wtedy...

Btw, Telperionie, widziałeś gdzieś książki Tolkiena w gaelic? Miałem straszną chętkę na Hobbita w tym języku, ale nie trafiłem na niego :( ...

Wybaczcie offtopa, wspomnienia mnie naszły.. :)

Brecht 
Przyjaciel Eldarów
Zaczytany

Edain
Wysłany: 14-02-2007, 08:06   

Kocham Empik. "Companion and Guide" jest tam dostępna na zamówienie i już do mnie frunie ;) BTW. Czy bibliofil to też taki zbok? ;)

Aragorn I 
Mieszkaniec Śródziemia

Elfy
Wysłany: 15-02-2007, 22:29   

Brecht napisał/a:
Kocham Empik. "Companion and Guide" jest tam dostępna na zamówienie i już do mnie frunie ;) BTW. Czy bibliofil to też taki zbok? ;)

W każdym Empiku, czy tylko w wybranych?

ivellios 
Przyjaciel Eldarów
Túr HN

Noldor
Wysłany: 18-02-2007, 11:43   

Na ich stronie znaleźć mi się niestety nie udało.... ile w zasadzie kosztuje owe cudo??

[q]Quendi[/q]

Vindálf 
Znawca Kronik Zachodu

Cowiek
Enneagram: 2w3
Wysłany: 18-02-2007, 14:20   

Cytat:
W każdym Empiku, czy tylko w wybranych?

Wchodzisz na stronę www.EMPiK.com i tam, u góry, masz wyszukiwarkę. Wpisujesz żądany tytuł i zaznaczasz "katalog zagraniczny". Zamawiasz. Wsjo.

Telperion 
Dúnadan Vedui
Telperion

Dúnedain
Enneagram: 8w9

Wysłany: 28-04-2007, 22:46   

Swietny wywiad z autorami tej dwutomowej ksiegi :D pojawil sie w tolkienlibrary
Zapraszam do lektury, naprawde warto... Z wywiadu mozemy sie dowiedziec kilku ciekawych rzeczy o tej niezwyklej parze Tolkienikstow.
Pozdrawiam :drzewo:

Odpowiedz do tematu