Przesunięty przez: Galadhorn 06-11-2006, 11:09 |
Wieści z Sowiogórskiego Śródziemia - Tolk Folk w Bielawie |
| Autor |
Wiadomość |
Bregalad
Przyjaciel Eldarów

Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 11 Gru 2003 Posty: 142 Skąd: Sowiogórskie Śródziemie
|
Wysłany: 24-11-2005, 10:01 Wieści z Sowiogórskiego Śródziemia - Tolk Folk w Bielawie
|
|
|
W tym temacie, pozwólcie drodzy Elendilowie, będe informował o tym co dzieje się w Sowiogórskim Śródziemiu czyli miejscu narodzin TOLK FOLKu.
Powoli szykujemy się do zmian graficznych strony www.tolkfolk.pl , jak już pewnie zauważyliście moja ikonka jest jakby tego zapowiedzią.
Przy współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Bielawy wydaliśmy 4 pocztówki TOLK FOLK-owe z rysunkami - Basi Śliwińskiej i Ewy Gajdy, które pod wzgledem plastycznym wspierają TF od początku jego istnienia Pocztówki będą kosztować 50 gr./szt. Na specjalne życzenie stemplujemy je okolicznościową pieczątką z logo ST WIEŻA.
Pragnę przypomnieć również o Międzynarodowym Konkursie Plastycznym "Tolkienowskie Smoki" [Temat: Międzynarodowy Konkurs Plastyczny - Smoki Tolkiena. Na najlepszych autorów czekają nagrody w postaci kwot 150 EURO i dwie po 50 EURO. Rozwiązanie Konkursu Smoków 3 stycznia 2006 r. w rocznice urodzin Mistrza.
Z okazji rocznicy Urodzin JRR Tolkiena szykujemy również co nieco, ale to jeszcze niespodzianka
A po urodzinach mam nadzieję będzimy już mieć więcej informacji na temat VIII TOLK FOLK i zostanie ogłoszony nowy konkurs:).
pocz3.jpg jedna z pocztówek |
 |
| Plik ściągnięto 279 raz(y) 76,99 KB |
|
_________________ bbbbbbbbbrrrrrrrruuuuuuuuuuuurrrrrrrrraaaaaaauuuuuuuuummmmmmmmmmmmmm |
| Ostatnio zmieniony przez Tom Goold 19-07-2007, 16:55, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

Enneagram: 3w2
Pomógł: 56 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Gru 2003 Posty: 8268 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
 |
Bregalad
Przyjaciel Eldarów

Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 11 Gru 2003 Posty: 142 Skąd: Sowiogórskie Śródziemie
|
Wysłany: 10-01-2006, 10:40
|
|
|
Już na stronie Tolk Folk-u pełna galeria z podpisami i autorami prac. Organizatorzy proszą i przekazanie tej informacji innym fanom smoków. Ew uwagi prosimy przesyłac na tolkfolk@tolkfolk.pl.
Zwycięzcom gratulujemy.
|
_________________ bbbbbbbbbrrrrrrrruuuuuuuuuuuurrrrrrrrraaaaaaauuuuuuuuummmmmmmmmmmmmm |
|
|
|
 |
Bregalad
Przyjaciel Eldarów

|
Wysłany: 09-02-2006, 12:10
|
|
|
Otóż przez pewien czas musiałem milczeć, ale od ponad roku prowadzone są pewne prace nad pewnym projektem. Ponieważ wszystkim twórcom tego projektu zależyt na jakości w zakresie realizacji prace nad jego całkowitym kształtem nadal trwają. Ponieważ informacja pojawiła się już oficjalnie na stronach miasta Bielawa www.bielawa.pl Ekologiczne zagospodarowanie Osrodka Wypoczynkowego SUDETY ( http://www.bielawa.pl/tm/oww/ ) więc tam znajdziecie większośc informacji na temat tego projektu. Przyznam, że powstał on dzięki wszystkim fanom Tolkiena i gwarantuję, że poczyniemy wszystkie starania żeby nie stało się to miejscem typowo komercyjnym.
Niebawem na stronie TFu więcej na ten temat zdjęć opisów itd. |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 21-02-2006, 23:26
|
|
|
Niezwykły projekt w Bielawie! Powstaje ośrodek wypoczynkowy w stylu Śródziemia. Koniecznie o tym przeczytajcie!
|
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań |
|
|
|
 |
Shiryu
Znawca Kronik Zachodu
|
Wysłany: 23-02-2006, 20:20
|
|
|
Projekt niesamowity... Ciekawe, kiedy zakończą się prace? Chętnie bym coś takiego odwiedził |
_________________ "Szanujmy mądrych, przykładnych, chwalebnych,
Śmiejmy się z głupich, choć i przewielebnych."
Cytat ze szczególnymi pozdrowieniami dla administracji. |
|
|
|
 |
Bregalad
Przyjaciel Eldarów

|
Wysłany: 23-02-2006, 20:30
|
|
|
Biję się w pierś, zaniedbałem troszkę Elendilich zmiłowania ludeczkowie.
Projekt jest długofalowy, rozłożony wstępnie na trzy lata. Będzie powstawał systematycznie.
Ale jest duża szansa że powstanie:)
Być może więcej uda mi się powiedziec podczas Tolk Folku. Przypomne że tegoroczny TF
odbędzie się w dniach 07-09.07.2006 w Bielawie. Szczegóły mam nadzieje że już niebawem na stronie. Ogólnie o TF już można przeczytać. Między innymi to że piatek będzie poświęcony wykładom i prezentacjom. Na pewno przedstawimy film "Pierścienie - władcy fanów" |
|
|
|
 |
Moriel
Znawca Kronik Zachodu Pirates!

Elf z Mrocznej Puszczy
Enneagram: 4w5
Pomogła: 5 razy Wiek: 20 Dołączyła: 21 Lis 2005 Posty: 287 Skąd: Gryfice
|
Wysłany: 23-02-2006, 20:34
|
|
|
| Bregalad napisał/a: | | Projekt jest długofalowy, rozłożony wstępnie na trzy lata |
3?? Aż tyle???
jedyne pocieszenie to fakt, że w ogóle coś takiego powstanie...
czekam z niecierpliwością... |
_________________ - Co robią te dzieci, skoro nie mają książeczek z historyjkami? - zapytał Naftali, a reb Zebulun odparł:
- Jakoś sobie radzą. Książeczki z opowieściami to nie chleb, można bez nich żyć.
- Ja bym nie umiał - stwierdził Naftali
I.B.Singer, Naftali gawędziarz i jego koń Sus |
|
|
|
 |
Galadhorn
Administrator

|
Wysłany: 23-02-2006, 20:47
|
|
|
| Bregalad napisał/a: | | Biję się w pierś, zaniedbałem troszkę Elendilich |
Wybaczamy , ale proszę żeby to się więcej nie powtarzało
Pozdrowienia Elku. Rozważam swój przyjazd. Dam Ci znać do końca lutego. Muszę jeszcze sprawdzić wszystko w biurze. |
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań |
|
|
|
 |
Bregalad
Przyjaciel Eldarów

|
Wysłany: 24-03-2006, 11:06
|
|
|
| Witam. Pragne poinformować, że już zapadły pewne decyzje i moge oficjalnie poinformować, że tegoroczny VIII TOLK FOLK będzie "krążył" wokół Biegu Hobbickiego. W tym roku udało nam się pozyskać ( czyt. miastu Bielawa ) fundusze na przygotowanie profesjonalnych przeszkód do tego biegu. Wśród nich będzie "przejście przez Brandywinę", "spływ beczką", "spotkanie z trollami" czy "wrzut pierścienia do Orodruiny". Ponieważ projekty są jeszcze omawiane więc szczegóły pojawią się w późniejszym terminie na stronie TF-u. |
|
|
|
 |
Bregalad
Przyjaciel Eldarów

|
Wysłany: 31-05-2006, 08:56
|
|
|
Pragne przedstawic pełny program tegorocznego TOLK FOLKu. Nebawem na stronie imprezy informacje o noclegach, zasadach uczestnictwa w turniejach i konkursach oraz mapki dojazdowe.
VIII TOLK FOLK
POLSKO-CZESKI BIEG HOBBICKI
06.07 CZWARTEK
Przyjazd uczestników, ognisko inegracyjne na polu namiotowym oraz omówienie programu i zasad udziału w Biegu Hobbickim.
07.07 PIĄTEK
Rano do południa LARP przygotowywany przez Strażników Północy.
16.30 Miejski Ośrodek Kultury i Sztuki w Bielawie
SPOTKANIE ISTARICH
Na wstępie spotkania Z-ca Burmistrza miasta Bielawa Andrzej Hordyj omówi projekt ekologicznego ośrodka w stylu tolkienowskim.
Wykłady:
Michał M.L. Leśniewski - " Marginalne postaci i ich funkcja
w legendarium, na kilku wybranych przykładach"
oraz "Wojna elfów z Sauronem, 1693-1701 II Ery, próba rekonstrukcji. Czyli co można zrobić z Tolkienem i po co?"
Anna Nifrodel Adamczyk " Rycerskość u Tolkiena"
Konkurs Strojów Śródziemia
Finrod Felagund z Czech " Polityka Ardy w II erze"
( wykład w języku Polskim ).
Prezentacja filmu dokumentalnego "Pierścienie- władcy fanów".
W Galerii KORYTARZ będzie miała miejsce wystaw prac konkursów międzynarodowych i wystawa grafik Grzegorza Kupca.
08.07 SOBOTA
Rano dalsza część LARPA.
16.30 Park Miejski w Bielawie
- Bieg Hobbicki
- Turniej Łuczniczy o Łuk Barda
- Warsztaty taneczne przy zespole szkockich dudziarzy
"Pipes and drums"
Prawadzą instruktorzy szkoły COMHLAN z Krakowa ,
- warsztaty kultury celtyckiej CELTICA
09.08 NIEDZIELA
Rano dalszy cięg warsztatów kultury celtyckiej CELTICA i LARP przygotowywany przez Kristofa.
Warsztaty modelarskie " jak robić makiety" prowadzone przez Zbigniewa Kusza ( autora modelu Smaga Złotego na konkurs smoków ).
Omówienie dalszych działań Tolk Folk.
Pożegnanie uczestników. |
|
|
|
 |
Bregalad
Przyjaciel Eldarów

|
Wysłany: 09-06-2006, 13:25
|
|
|
| Informuję, że od dzisiaj, na stronie TF, będą co kilka dni pojawiać się tolkfolkowe informacje. Tam znajdziecie informacje o dojazdach, mapki sytuacyjne, koszty pobytu na polu, beżące informacje o przacach nad stacjami biegu hobbickiego itp. |
|
|
|
 |
MumakiL [Usunięty]
|
Wysłany: 28-06-2006, 17:08
|
|
|
Czy ktoś z Elendilich wybiera się na Tolk Folk? W koncu to już za tydzień. D |
| Ostatnio zmieniony przez Galadhorn 08-08-2007, 20:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
valhalla [Usunięty]
|
Wysłany: 28-06-2006, 20:53
|
|
|
Ja się wybieram W pracy odwalam 191% normy, a wieczorami dłubię w GIMP-ie szykując to owo w ramach przygotowań :-] |
|
|
|
 |
mONA
Przyjaciel Eldarów

Istniejąca Hobbitka
Enneagram: 7w8
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 09 Gru 2003 Posty: 116 Skąd: Pagórki Shire
|
Wysłany: 28-06-2006, 21:02
|
|
|
Hehe ja się też wybieram... wygląda na to, że mam najbliżej, a najwięcej bagaży mieć będę (w tym mnóstwo żarcia ) |
|
|
|
 |
Elindil [Usunięty]
|
Wysłany: 28-06-2006, 21:38
|
|
|
No to mogę się przyznać, że i ja się wybieram, w dodatku nie sama . Oprócz towarzystwa biorę bokken i płytkę ze średniowiecznymi tańcami, czyli podręczny zestaw członka zespołu tanecznego Lórien Śląskiego Klubu Fantastyki, który ma uczyć tychże tańców. Koniec ogłoszeń xD. |
| Ostatnio zmieniony przez Elindil 20-08-2006, 19:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tallis Keeton
Mędrzec Ardy Brehon

Teleri
Enneagram: 5w4
Pomogła: 39 razy Wiek: 33 Dołączyła: 28 Gru 2003 Posty: 1946 Skąd: Oleśnica
|
Wysłany: 28-06-2006, 23:58
|
|
|
Przyjadę i to już w środę Przywiozę trochę "komercyjnych i niekomercyjnych gadżetów" do oglądania, czytania i słuchania
Buuu, niech mnie ktos pocieszy Myślałam, że już mam spokój z egzaminami. Okazało się, że egzaminy, które mialy już być przenieśli na później i, ten jeden, na który dam radę się przygotować jest być może 8 lipca, prawdopodobnie rano (ale jeszcze jutro musze sprawdzić, bo może będzie wcześniej) Ale, to sie dobrze składa, bo 8-go rano, poza Larpem nic się nie dzieje, no, to pojadę do domu wieczorem i pewnie koło południa będe spowrotem.
poz
tal |
_________________ "Fanfiction ate my brain, whats your excuse?"
http://www.fanfiction.net/u/242280/Tallis_Keeton
http://issuu.com/talliskeeton/docs |
|
|
|
 |
*Tinuviel*
Mieszkaniec Śródziemia

Elf z Lorien
Pomogła: 1 raz Wiek: 22 Dołączyła: 17 Gru 2005 Posty: 48 Skąd: Pecna
|
Wysłany: 30-06-2006, 21:12
|
|
|
Ja też się wybieram
Tal <głask> |
_________________ Nin o chithaeglir
lasto beth daer:
Rimmo nin Bruinen
dan in Ulaer! |
|
|
|
 |
Conducator
Znawca Kronik Zachodu Wu Yanzhi

Noldor
Pomógł: 32 razy Wiek: 24 Dołączył: 28 Mar 2006 Posty: 417 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 30-06-2006, 22:18
|
|
|
| Ja także chciałbym, ale nie mam charakteru Stridera... jakoś nie chce mi się tam jechać samotnie. Znajomi wybrali bardziej intrygujące zajęcia, w rodzaju siedzenia przed telewizorem... |
_________________ Nie proszę cię, wietrze, byś mi nie oślepiał oczu.
Nie proszę was, kamienie, by w was biło serce.
Sam jestem i młot trzymam w ręku.
Godzę w samą twą pierś, czarna, twarda nocy.
Stanisław Brzozowski, Płomienie
Moja strona|Ostatni Przyjazny Dom |
|
|
|
 |
mONA
Przyjaciel Eldarów

Istniejąca Hobbitka
Enneagram: 7w8
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 09 Gru 2003 Posty: 116 Skąd: Pagórki Shire
|
Wysłany: 30-06-2006, 22:33
|
|
|
| Conducator napisał/a: | | Ja także chciałbym, ale nie mam charakteru Stridera... jakoś nie chce mi się tam jechać samotnie. Znajomi wybrali bardziej intrygujące zajęcia, w rodzaju siedzenia przed telewizorem... | Spróbuj.. wystarczy chcieć a na TFie nie będziesz się czuł samotnie - chyba, że nie będziesz chciał uczestniczyć w imprezie. Naprawdę warto się skusić i przyjechać |
|
|
|
 |
Ilmare [Usunięty]
|
Wysłany: 30-06-2006, 22:49
|
|
|
| No cóż... miałam być na tydzień, ale pobyt mój i Siostrzyczki ulegnie drastycznemu skróceniu z powodu przyczyn niezależnych. Co jak co, postaramy się zawitać do Sowiogórskiego Śródziemia jak najszybciej i pozostać tam jak najdłużej (jeśli na to pozwoli termin czyjegoś dwutygodniowego wyjazdu do Chorwacji). |
|
|
|
 |
Nolimon
Znawca Kronik Zachodu Estelion

Pomógł: 55 razy Wiek: 20 Dołączył: 07 Sty 2005 Posty: 949 Skąd: Kraków/Grybów
|
Wysłany: 06-07-2006, 12:05
|
|
|
Teraz mogę napisać z dużą pewnością, że wdepnę na TF Jutro wyjeżdżam do wujka do Jedliny koło Wałbrzycha, to jest kilkanaście km lotu krebaina i kilkadziesiąt biegu warga od Bielawy Hańbą byłoby więc nie pojawić się chociaż na chwilkę Myślę, że będzie to sobota; chciałbym zdążyć w piątek na odczyty, ale nie wiem czy się wyrobię z dojazdem. Będę małym, zagubionym, niepozornym (w ogóle pożal się Eru ) Elendilem pseudotolkienistą w morzu różnych Kompanii, Bractw i For(um)ów, ale mam nadzieję, że się jakoś wkręcę Jeśli nie, to zaczaję się gdzieś z boku i będę obserwował Kilka osób znam ze zjazdów krakowskich, sporo ze zdjęć, może nie będzie tak źle W koncu jadę tam Was poznać Do zobaczenia :> :estel: |
_________________ - Jakże Eru mógłby wejść w świat, który sam stworzył, On który jest ponad miarę większy? Czy śpiewak może wkroczyć w swą opowieść a twórca w wykonany przez siebie wizerunek?
- On już jest w nim, tak samo jak i poza nim - powiedział Finrod
J.R.R.Tolkien, "Atrabeth Finrod Ah Andreth" |
|
|
|
 |
valhalla [Usunięty]
|
Wysłany: 10-07-2006, 21:44
|
|
|
Nolimonie, cieszę się, że znalazłeś czas Bardzo miło było Cię poznać, jak i wpisać na kartkę pamiątkową Szkoda, że tak krótko i że tylko w sobotę... Ale cóż, może za rok? |
|
|
|
 |
Bregalad
Przyjaciel Eldarów

|
Wysłany: 11-07-2006, 15:20
|
|
|
Pragnę poinformować, że pierwsza część relacji jest już na stronie Tolk Folku. Jutro druga, bo dzisiaj jeszcze kończyliśmy zwijać obozowisko. Proszę wziąć poprawkę na błędy, jutro podczas pisania kolejnej części wszelkie poprawię. |
|
|
|
 |
Bregalad
Przyjaciel Eldarów

|
Wysłany: 02-10-2006, 11:03
|
|
|
PRAGNĘ POINFORMOWAĆ,
że ruszyła trzecia edycja międzynarodowego konkursu plastycznego. Tym raze "na tapetę" bierzemy "Postacie tragiczne w dziełach Tolkiena". Było ich sporo i to praktycznie w każdej Erze. Szczegółowy regulamin znajduje się na stronie TOLK FOLK.
Przy okazji poinformuję, że niedawno ruszył nowy wygląd strony. Mam nadzieje że przypadnie do gustu i będzie bardziej poręczny w wyszukiwaniu informacji TOLK FOLKowych.
banermkp3.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 291 raz(y) 14,79 KB |
|
|
|
|
 |
|
|