To ja może tylko dodam, że haft powstał na podstawie rysunku grafika tolkienowskiego Adama Victora Christensena i nosi tytuł Lords of the Sea. Rysunek był ozdobą okładki pisma Parma Eldalamberon nr 14.
Adanciu, to piękne !
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
Oto jeden z przepięknych haftów, które otrzymałem w szczodrym prezencie od Adaneth. Jest to Drzewo Amalionu (z rysunku Tolkiena), które ja nazywam Drzewem Opowieści:
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
To niesamowite, ale czy wiedziałaś Adanciu (i inni Elendili), że w liście nr 253 (z 23 grudnia 1963 r.) Tolkien pisał o swoich rysunkach (jak ten z Amalionem):
Listy, str. 511 napisał/a:
Mam wśród moich papierzysk kilka wersji mitycznego "drzewa", które pojawia się regularnie w chwilach, gdy czuję natchnienie do rysowania wzorków. Są one dopracowane, kolorowe i bardziej odpowiednie do haftowania niż do druku: poza tym oprócz różnych kształtów liści drzewo to ma wiele małych i dużych kwiatów, oznaczających wiersze i co ważniejsze legendy (...).
Adanciu, jestem dumny, że mam dwa hafty drzewa Amalionu, które Tolkien najchętniej widziałby właśnie w formie haftu. Szkoda, że nie dożył czasu, gdy Adaneth mogłaby dla niego takie drzewo wyhaftować.
Dziękuję, Adanciu!
Wiedziałam, wiedziałam Zanim zaczęłam pierwszą wyszywankę Amalionu, odszukałam ten tekst. (Nie wiem czy pamiętasz, ale sam rysunek zeskanowałam z którejś z Twoich książek, miałam tylko rysunek i podpis, nic mi zresztą nie mówiący, więc szukałam informacji gdzie się dało.) Przeczytałam także Niggle'a (pod wdzięcznym tytułem "Drzewo i liść"), wyszukiwałam różne drzewiaste cytaty z Tolkiena... wszystko to bardzo fascynujące rozrywki dla Drewienka
Cieszę się, że się cieszysz Radość odbdarowanych jest nagrodą dającego
_________________ Truth himself speaks truly or there's nothing true
Nie jest to żaden konkretny motyw, jednak ma niejakiego ducha tolkienowskiego w sobie To moja torebka, haftowana drobnymi koralikami. Zdjęcie jest kiepskie, ale najlepsze, jakie posiadam. W najbliższym czasie zrobie lepsze
_________________ Through the fog they will come in the dawn
with the wind from the raging sea
beware of the men of the North
they will sail down the blooded shore
with the wind they will return to the seas
Nikt nie będzie nam dyktował co myśleć i jak myśleć.
A ja się pochwalę, jak u mnie został wyhaftowany herbik zaprezentowany na ścianie. Kupiłem w IKEI specjalną ramkę, oprawiłem i zawiesiłem u wejścia do pokoju, z którego zazwyczaj do Was klikam. Adanciu, dziękuję!
Herbik sfotografowany z dziwną perspektywą
I jeszcze jeden obrazek z mojej ściany. Oprawione w ramkę Drzewo Amalionu, które pokazałem w jednym z wcześniejszych wpisów:
Drzewo Amalionu patronuje innym ramkom na ścianie
(głównie z rodzinnymi fotografiami)
Edain Pomogła: 3 razy Wiek: 30 Dołączyła: 25 Gru 2004 Posty: 353 Skąd: Kraków
Wysłany: 26-01-2007, 14:42
Adnaciu droga, aczy mogę liczyć na swój wyhaftowany herb I może mojego ukochanego też, jak już nie będziesz wiedziała, co zrobić z wolnym czasem
O matko, jaki byk już naprawiłam
i bez ust nawet zaklnę cię najciszej.
Ramiona odrąb mi, ja cię obejmę
sercem mym, które będzie mym ramieniem,
serce zatrzymaj, będzie tętnił mózg,
a jeśli w mózg mój rzucisz swe płomienie,
ja ciebie na krwi mojej będę niósł.
Rilke od W
Ostatnio zmieniony przez Nienor 26-01-2007, 16:05, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 26-01-2007, 16:08
Adaneth napisał/a:
Pomyślcie, jak chcecie toto zagospodarować (np. okładka do książki? wyszywanka w ramce? serweta na stół? )
Jako serweta A jak duży może być ten stół Adanciu, wystarczy takie do powieszenia w ramce, rozmieszczenie według uznania A do wiosny już blisko
No dobra, to oficjalnie mogę zamieścić Skan Produktu Gotowego. W rzeczywistości jest trochę ładniejszy , mój skaner jest daltonistą, jak mi się wydaje.
Nien'r&Wroob proszę podejmować decyzję w sprawie, o której powyżej.
Ang10.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 206,02 KB
Wysłany: 26-02-2007, 08:35
Łiiii, Adanciu droga, to taka antyrama będzie formatu A4, napisz, jakie to trzeba niteczki Ci zakupić i posłać
:bierze linijkę i kartkę: Aha, czyli to Coś będzie miało średnicę ok. 20 cm, prawda? Zakładając, że będzie okrągłe, rombiaste lub kwadratowe - zdecydujcie też oficjalnie, proszę, który herb chcecie
Przy formacie A4 istnieje także możliwość takiego rozmieszczenia, żeby u góry było to Duże Kwadratowe, a na dole malutkie (średnica jakieś 8 cm) Wasze herby indywidualne. Jeśli Duże Kwadratowe się trochę zmniejszy, indywidualne można zwiększyć do 10 cm.
Co do nici: nie mam pojęcia ile wyjdzie, kupuję, zbieram paragony i ostateczne rozliczenie następuje pod koniec roboty. Szacunkowo: czerń, pomarańcz, żółć, szary, powiedzmy że po trzy motki = 12 sztuk po jakieś 3 zł = około 35 złotych. (Na herb Angruina, kwadrat o boku 12,5 cm, samej czerni poszło 1,5 motka - to tak dla porównania).
EDIT: można też, oczywiście, jakoś rozmieścić trzy herby równej wielkości, jakieś 12 cm średnicy każdy (trzeba by rozrysować na A4) i tak chyba będzie najładniej?
Wysłany: 26-02-2007, 16:48
Wiesz Adanciu, ja myślę, ze wystarczy tylko herbik Wroobla i mój, bo jak zrobimy jeszcze ten wspólny, to już będzie, jak to rzekł kiedyś Gal, naćkane Tak więc, może być poziomo, może być pionowo, znowu zdaję się na Twój zmysł artystyczny A paragoniki zbieraj skrupulatnie
Mam niejakie problemy z sensownym rozplanowaniem Waszych herbów na A4. Po pierwsze, herb żeński o średnicy równej herbowi męskiemu (z uwagi na pewne wzory matematyczne) będzie miał dużo większą powierzchnię i za bardzo dominuje całość. Widać to w załączniku 1.
Po wyrównaniu herbów do mniej więcej tej samej powierzchni wygląda to tak jak w złączniku 2. Próbowałam kombinować z nierównym ustawieniem (załącznik 3), ale w ogóle mi się to nie podoba. Może jakiś Wasz pomysł?
nienwroob2.JPG
Plik ściągnięto 14 raz(y) 69,46 KB
nienwroob1.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 63,13 KB
nienwroob3.JPG
Plik ściągnięto 5 raz(y) 72,13 KB
Wysłany: 03-03-2007, 22:27
Ślicznie Myślę, że fajnie wygląda załącznik 2. Nie będę miała specjalnych problemów z tym, że moj herbuś jest niematematyczny w stosunku do herbu Wroobla Już się nie mogę doczekać
Wysłany: 13-05-2007, 11:39
Adanciu, jesteśmy pod wrażeniem
Obecnie mam to coś na torebce. Gdy to wymyślałam, nie miałam na myśli nic konkretnego, chciałam tylko zrobić wzór w klimacie elfickim. Mam nadzieję, że taki wyszedł
Jest to haftowane koralikami na aksamicie.
Winter flower
_________________ Through the fog they will come in the dawn
with the wind from the raging sea
beware of the men of the North
they will sail down the blooded shore
with the wind they will return to the seas
Nikt nie będzie nam dyktował co myśleć i jak myśleć.
Trzy załączniki (skanowane przed prasowaniem, ale po wypraniu i w czasie suszenia, dlatego ciemne takie).
Koszt całkowity: jedna mulina żółta, jedna mulina szara (droższe) = 2 razy 2,40 = 4,80
dwie muliny czarne, dwie muliny pomarańczowe (tańsze) = 4 razy 1,10 = 4,40
W sumie koszt całości ok. 9 zł. Postawicie mi kawę, jak w sierpniu (daj Eru) odwiedzę Kraków?
Proszę o kontakt na PW z propozycjami sposobu przetransportowania tego do rąk Waszych.
Nienor5.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 106,51 KB
Wroo.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 95,76 KB
nienwroo.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 119,87 KB
Wysłany: 04-06-2007, 10:54
Adanciu, soczki i herbatki a także wszystko inne, co sobie do picia zażyczysz Haft jest prześliczny, dziękuję bardzo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum