Strona Główna Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena

Portal  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Czatownik

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Galadhorn
12-09-2006, 15:43
Mapy Śródziemia
Autor Wiadomość
Nenya 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 13-01-2004, 14:57   

Świetny pomysł z tą mapą! Naprawdę!

Mam tylko jedno pytanie: na obydwóch "próbkach" (z których bardziej podobała mi się pierwsza) tekst jest po angielsku. Czy tak zostanie? A może masz zamiar wydać mapę "po naszemu"? :D

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 13-01-2004, 15:18   

tak. na początku było powiedziane że właśnie o to chodzi żeby była po naszzemu. Nazwy będą po elficku a pod spodem po polskiemu. Galadhorn już zajął się tłumaczeniam. Pozdrawiam.

DODANE: Jutro zabieram sie do robienia szkicu, więc jeśli chcecie aby był ten tekst dookoła zamiast ornamentu to czekam na propozycje. W przciągu najbliższych dni musi być wiadomo ostatecznie co to za tekst, jeśli ma się on znaleźć na mapie. Dziękuje i pozdrawiam.

Sentinel 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 14-01-2004, 16:23   

Sądzę, że już napis (lub jakiś ormanent) masz już zrobiony sądząc po dacie, ale...
Jeśli nie to według mnie najlepszym napisem jaki mógłby się pojawić na mapie są słowa, które Ilúvatar powiedsział Ainurom:
-Spójrzcie! Oto wasza Muzyka!
Oczywiście rozumiem, że dla niewtajemniczonych i mało wtajemniczonych jest to bez sensu jednak większość osób na forum będzie się mogło zadumać przypominając w jaki sposób została stworzona Arda. (ale poważnie zabrzmiało :D ) Oczywiście to tylko moja sugestia i wątpię żeby zostało wykorzystane, ale zawsze chcę wtrącić swoje 4 grosze. :D

Ewa Glińska

Galadhorn 
Administrator

Enneagram: 3w2
Wysłany: 14-01-2004, 16:37   

Cytat:
Ilúvatar powiedsział Ainurom:
-Spójrzcie! Oto wasza Muzyka!

Świetny pomysł. A tekst w quenya już jest gotowy: http://www.elvish.org/gwaith/valaquenta.htm (początkowy fragment Valaquenty), choć to nie dokładnie to, ale mówi o tym samym. Czy ktoś mógłby przepisać to tengwarem dla quenya i wysłać na Forum? Ja niestety nie mam za dużo czasu :( .

J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań

Sarnond 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 14-01-2004, 16:48   

Cytat:
Oczywiście rozumiem, że dla niewtajemniczonych i mało wtajemniczonych jest to bez sensu jednak większość osób na forum będzie się mogło zadumać przypominając w jaki sposób została stworzona Arda. (ale poważnie zabrzmiało :D )

Ja rónież podpisuję się rękami i nogami. Myślałem nad czymś albo z Sila, albo z WP, moze jakaś wypowiedź Gandalfa, bo on często mądrze mówił :P ale od propozycji Sentinela IMHO nie ma lepszej. :mrgreen: Taka prosta, a taka wymowna (i TAK pasuje).

P.S. Mam takie drobne pytanko. Wiem, że założeniem mapy ma być to, że jest po polsku. Jeśli moge cuś zasugerować... może napisać tengwarem ów tekst, ale po polsku? Do łatwego odczytania przez wszystkich, no i zachowała by ducha narodowego. :mrgreen: Ale to tylko propozycja.

Pozdro
Sarn
"...opowieści. Powstały w moich myślach jako rzeczy `dane` i, w miarę jak oddzielnie się pojawiały, tworzyły się między nimi związki. (...) zawsze miałem poczucie zapisywania czegoś, co już gdzieś było `istniejące`, a nie `wymyślone`" JRRT

Gość

Wysłany: 14-01-2004, 16:59   

Propozycja jest dość interesująca, ale moim skromnym zdaniem :nono: ! Bo zastosowanie tengwaru w języku polskim jest bardzo nie ścisle. Nie wszyscy tolkieniści uczyli się ze strony MiMaS'a, więc będą mieć trudności z czytaniem. No wiem, że bardzo słaby argument, ale jednak wolałbym naprawdę, żeby to było po queneysku, czy w Sindarinie, czy czymś tam jeszcze...

Galadhorn 
Administrator

Wysłany: 14-01-2004, 17:06   

Więc może podany przeze mnie tekst quenejski by pasował? Szczególnie:

ar cennentes vë calma morniessë.
Ento nótimë tellon emélier vanimië
ar lúmequentaleryá ya cennentë yestala

ar palyala vë oloressë.
Ento Ilúvatar annë olorentan i Ëala
ar panneryes Erumassë ar martyaneryes i Muinanárë

an urië Iluo óressë;
ar nes estaina
ËA.

Tłumaczenie jest na podanej przeze mnie wyżej stronie (to fragment prowadzonego przez Gwaith od lat projektu przetłumaczenia Silmarillionu na języki elfów: www.elvish.org/gwaith/silmarillion_project.htm).

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 14-01-2004, 21:39   

A więc tak. Jeśli ktoś to zapisze tengwarem to umieszcze. Co do pomysłu żeby to było po polsku - nie wiem jak długi ten tekst będzie po przełożeniu ale, bądź co bądź, jeśli tekst ten będzie dookoła zamiast zdobienia (bo takie jest założenie), to mamy do zapisania linię o długości (2x70 + 2x100) ok 3 metry i 40 cm, i wysokości liteer nie większej niż 2 cm (nie mogą być za wysokie bo zbyt wiele zabiorą z powierzchni przeznaczonej na samą mapę). Zatem chyba jest miejsca na tyle żeby było orginalnie i po polskiemu, o ile w ogóle można to zapisać po polsku (były sygnały że nie bardzo). Tylko ciągle jest pytanie : kto to przełoży i doprowazdzi do formy gotowej, takiej żebym mógł to tylko prznieś.
Tymaczasem robię już szkic i widzę teraz że format 100 x 70 to nie jest wcale dużo. Widzę że mapa nie będzie mogał być tak dokładna jak zakładałem że będzie. A szkoda. Żeby zrobić takową potrzebowałbym kartki 3 razy większej, ale nie to stanowi problem. Jest nim brak miesca w którym mógłbym bawić się na takim formacie, choć przyznam że wolałbym zrobić większą i dokładniejszą (to byłby efekt- mapa 140x200 cm). Po prostu nie mam jej do czego przyczepić, czy położyć. Mam wprawdzie pomysł jak "na upartego" by to zrobić, ale kolejny minus: 3xwiększy format = 3xwiększe zużycie materiałów i czasu. Więc póki co trza się pogodzić z mniejszą dokładnością. Teraz trza poczekać na kogoś kto sie podejmie przełożenia wybranego przez was tekstu.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za pomoc.

Sarnond 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 15-01-2004, 02:52   

Saso napisał/a:
Zatem chyba jest miejsca na tyle żeby było orginalnie i po polskiemu, o ile w ogóle można to zapisać po polsku (były sygnały że nie bardzo).

Mylne sygnały. :) W załączniku pozwoliłem sobie umieścić zapisany obiema znanymi mi metodami zapisu tengwaru (Galadhorna i Mimasa) zaproponowany tekst. Oczywiście niczego nie trzeba przekładać, bo tekst jest cytatem z polskiego tłumaczenia Silmarillionu, czyli w wersji, w jakiej zaproponował go Sentinel (Spójrzcie! Oto wasza Muzyka!). Jeśli wkradły się jakieś błędy, to przepraszam. :P To tylko taka propozycja jak mogłoby to wyglądać w języku polskim, ale ostateczna decyzja należy oczywiście do kogo innego (ekhemgalekhem) :P .

Galdor napisał/a:
Bo zastosowanie tengwaru w języku polskim jest bardzo nie ścisle.

Obie powyższe metody różnią się w zasadzie głównie zapisem samogłosek miękkich czy zmiękczeń, które w danym tekście w zasadzie zupełnie nie występują, co sprawia, że teksty są niemal identyczne, a więc wspomnianych nieścisłości prawie nie ma.

Galdor napisał/a:
Nie wszyscy tolkieniści uczyli się ze strony MiMaS'a, więc będą mieć trudności z czytaniem.

Hmm, a jak chciałbyś to w takim razie przeczytać z liter Feanora, w dodatku w quenyi...? :)

Pozdrawiam
Sarn

spojrzcie.jpg
Plik ściągnięto 329 raz(y) 24,79 KB

"...opowieści. Powstały w moich myślach jako rzeczy `dane` i, w miarę jak oddzielnie się pojawiały, tworzyły się między nimi związki. (...) zawsze miałem poczucie zapisywania czegoś, co już gdzieś było `istniejące`, a nie `wymyślone`" JRRT
Ostatnio zmieniony przez Sarnond 15-01-2004, 11:16, w całości zmieniany 1 raz  

Galadhorn 
Administrator

Wysłany: 15-01-2004, 08:18   

Oto jak mógłby wyglądać tekst quenejski będący tłumaczeniem tego fragmentu Valaquenty:

oni zaś grali i śpiewali Wielką Muzykę przed jego obliczem. Z tej muzyki począł się Świat, Ilúvatar bowiem nadał pieśni Ainurów postać widzialną i ujrzeli ją jak światłość w ciemnościach. Wielu z nich zakochało się wówczas w piękności świata i jego historii, gdy zobaczyli, jak się rodzi i rozwija w objawionej im wizji. Dlatego Ilúvatar obdarzył ich wizję rzeczywistym Bytem, osadził ją pośród Pustki i zesłał Tajemny Ogień, aby się wiecznie palił w sercu Świata, który został nazwany Eä. W Silmarillion, str. 23.

Dołączam go w załączniku. Jest to napis na tyle długi, że może chyba stać się elementem zdobień ramki - można go też w razie potrzeby zdublować.

napis.jpg
Transkrypcja tengwarem
Plik ściągnięto 345 raz(y) 42,56 KB

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 16-01-2004, 00:04   

niech zatem będzie fragment Valaquenty podany przez Galadhorna, i ostateczne pytanie, jeśli będzie go za mało to zdublować czy dołożyć polski (o ile oczywiście ktoś go zapisze)???

Gość

Wysłany: 16-01-2004, 09:04   

Moim zdaniem jeśli będzie go za mało, to miejsc wypełnić wtedy jakimiś ornamentami, czy jakimś obrazkiem. Zależnie od tego ile tego miejsca zostanie.

Olórin 
Mieszkaniec Śródziemia
Włamyhobbit!

Wysłany: 22-01-2004, 12:05   

Witam, po pierwsze chciałem powiedzieć że ta mapa to kapitalny pomysł. Już jakiś czas temu (będzie już może rok ;) ) znalazłem w internecie i wydrukowałem mapę śródziemia(złożona z 6 kartek A4, czyli to wychodzi jakieś 60x60 cm), mapa ta jest podobna do tej we władcy. jest tam dosyć dużo miejsc i jezeli ktoś by ją potrzebował to mogę podesłać. Jest dostępna w 3 wersjach: do druku z 6 kartek A4, na jedną kartke A4, i wersja "pełna" czyli w 1 kawałku 91x81cm. Całkowicie czarnobiała i zrobiona wektorowo w PDF (czyli mozna ją powiększać dosyć dobrze :D )

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 27-01-2004, 17:51   

Co do map. Ja na potrzeby swojej pracy ściągnąłem 36 map z internetu, Wydrukowałem sobie 5 (największa składa się z 18stu kartek a4 i ma jakieś 100x150 cm, druga z 8miu kartek jedna z 4ech i dwie z 2ch- jeśli już mowa o wymiarach).
Co do postępów- mam już szkic całości razem z tekstem dookoła, a Eriador mam już prawie cały z nazwami (tak jak przewidziałem- nanoszenie nazw to jest niezła zabawa). Najcięzszy kawałek czyli Shire i okolice mam za sobą (najcięzszy bo zawierający mnóstwo szczegółów i ważnych miejsc na dość małej powierzchni, dodatkowo musiałem zdecydować z czego zrrezygnować, bo jak wcześniej wspomniałem 100x70 to zbyt mały format. Jeśli jednak mapa się uda to całkiem prawdopodobne jest że zrobię mape Shire)
Jak skończe szkic Eriadoru to trza będzie jeszcze jakoś zeskanować lub zfotografować i dać Galadhornowi do korekty.
Pozdrawiam wszystkich i wracam do pracy. Pa.

DODANE: Ps. Zastanawiam się czy robić rysunki ważnych miejsc na obrzeżach mapy , coś jak u Pauline Beynes, czy raczej zostawić "czystą mapę"?
Ps2: Pozwoliłem sobię dodać fragment szkicu, a właściwie wariację na temat szkicu.

szkic-wariacja.jpg
Plik ściągnięto 613 raz(y) 175,71 KB

Orim~alatar 
Mieszkaniec Śródziemia

Wysłany: 31-01-2004, 14:52   

Na poczatku to musze napisac ze z ta mapka to wysmienity pomysl z twojej strony saso. Mam nadzieje ze wszystko to wypali :D . a twoim checiom , umiejetnosciom i talentowi :thanks: i :daisy: .

Cytat:
Zastanawiam się czy robić rysunki ważnych miejsc na obrzeżach mapy , coś jak u Pauline Beynes, czy raczej zostawić "czystą mapę"?

Moim zdaniem jesli na obrzerzach mapy ma byc tengwar, to zeby dochowac tego artystycznego klimatu ciekawe bylyby te "okienka" z wazniejszymi miejscami. Choc z drugiej strony to zmieniloby tjochu charakter mapy (tak mysle). Trza tu wiecej opini na ten temat, i moze jakies szybkie szkice szkicow jak wygladaloby to 'z' , i 'bez' "okienek" - przy tengwarze.

Moim zdaniem to powazny krok...

Sarnond 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 31-01-2004, 17:01   

Dla mnie super. A możnaby połączyć jakoś boczne ramki z tengwarem? Chodzi mi o taki... może konturowy tengwar, a w tle np. same widoczki. Ale nie marudzę, bo się nie znam. :kwasny:

Pozdro
Sarn

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 31-01-2004, 22:10   

Dzięki wielkie za dobre słowo @Orim alatar, to zawsze mobilizuje.
Cytat:
Moim zdaniem jesli na obrzerzach mapy ma byc tengwar, to zeby dochowac tego artystycznego klimatu ciekawe bylyby te "okienka" z wazniejszymi miejscami. Choc z drugiej strony to zmieniloby tjochu charakter mapy (tak mysle)

W zasadzie sprawa się rozwiazała sama, bo po zrobieniu szkicu całości okazuje się że jednak zbyt mało jest miejsca, ponadto chyba faktycznie mogło by to mieć niekorzystny wpływ na charakter mapy.
No szybkich szkiców to nie zrobię bo w tym wypadku musiały by to być szkice całej mapy, żeby zobaczyć jak to będzie wyglądało.

@Sarnond, czy ja dobrze cię zrozumiałem,- chodzi o taki przeżroczysty tengwar pod którym miały by być obrazki, dookoła całej mapy??? Z miejscami Śródziemia??
Jeśłi tak to:
po pierwsze - zbyt mało miejsca jest (te obrazki musiały by być turbo super malutkie)
po drugie- zbyt praco i czasochłonne.
Ale oczywiście dziękuje za podsuwanie pomysłów. Wszystkie rozważam.

Tymczasem szkic już jest i z niecierpliwością czekam na korektę mistrza Galadhorna, by móc dalej działać.

Przyszło mi do głowy że może ktoś jescze oprócz mnie podejmie się zrobienia mapy. Przecież nie musi to być od razu całe Śródziemie, jest tyle fajnych miejsc, które warto mapą opisać. Ja, jeśli twórczy duch mnie nie opuści, w następnej kolejności zamierzam zrobić zbliżenie na Shire. No, w każdym razie to jest niezłe wyzwanie, i bardzo dużo mozna się dowiedzieć, zachęcam wszystkich.
Pozdrawiam.

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 08-02-2004, 00:23   

No. Cała mapa jest już w formie graficznej (gdyby nie miała być kolorowa to można by powiedzieć że prawie skończona), teraz tyko nakładać kolor. Kolor, właśnie, to jest największy dylemat w całej tej pracy. Chyba będe musiał dokupic kredek. Robię próby kolorystyczne i ciągle mi nie odpowiada. Może jakieś sugestie??? Dołączam próbki.

2proba.jpg
dwie próby kolorystyczne- która lepsza?
Plik ściągnięto 615 raz(y) 87,69 KB

Ostatnio zmieniony przez saso 08-02-2004, 15:18, w całości zmieniany 1 raz  

mONA 
Przyjaciel Eldarów

Istniejąca Hobbitka
Enneagram: 7w8
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 08-02-2004, 13:35   

Saso - piękne :) :brawo: :thanks: . Jeżeli chciałbyś mieszać kolory, możesz spróbować z kredkami akwarelowymi (po przeciągnięciu wodą rysunki rozmywają się i łatwiej można łączyć różne kolory).
Ale już teraz podziwiam Twą robotę. Brawo!!!!

Tamari 
Mieszkaniec Śródziemia
Tamari

Wysłany: 08-02-2004, 14:45   

Mapka też mi się bardzo podoba. Właśnie miałam zapytać, saso, czy myślałeś o akwarelach...
A może ekolina? Ja osobiście wolę ekolinę za "mocniejsze" kolory. Można też ją rozcieńczyć wodą i działa jak akwarela (bo to w istocie skoncentrowana farba akwarelowa...).

Gratuluję mapy i czekam na nowe części.
Pozdr.

mONA 
Przyjaciel Eldarów

Istniejąca Hobbitka
Wysłany: 08-02-2004, 14:53   

Ale, jeżeli część już jest pokryta kredkami zwykłymi, kredką akwarelową łatwiej położyć tło bez przykrywania istniejących już kolorów. I zawsze można zostawić je jako zwykłe kredki. Albo położyć tło suchymi pastelami, mocno roztartymi - też daje to ciekawy efekt i również łatwo dają się mieszać kolory. Tylko z suchymi jest mały problem - trzeba utrwalać, bo inaczej wszystko się rozmaże.

saso 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 08-02-2004, 15:15   

Dzięki za dobre słowa i sugestie.
Hmm. Oczywiście wiem jak łączyć kolory a moje pytanie nie dotyczyło tego jak to robić (chyba się źle wyraziłem- sorry) tylko jakie kolory dobrać dla poszczególnych elementów. Czy np: góry powinne być w kolorach brązów (siena , ochra), jak to ma miejsce na większości map (i na jednej z próbek), czy może bardziej tak jak jest to w naturze czyli w odcieniach niebiesko- zielonkawych (druga z próbek). Która z nich jest waszym zdaniem bardziej odpowiednia (ja już wiem ale jeszcze chciałem spytać innych o opinię).

O akwareli teraz już nie ma co myśleć bo kontury są zrobione atramentem (który rozmyłby się pod wpływem wody), ponieważ założenie było takie że będzie to zrobione kredkami (ale oczywiście akwarela byłaby bardzo słuszną i odpowiednią techniką).
I mam jeszcze pytanie: Czy są jakieś kolory odpowiednie dla Gondoru, Rohanu, Eriadoru, Rhovanionu i Mordoru?. Jakie są wasze propozycje??
Pozdrawiam i dziękuje za wsparcie

DODANE: zrobiłem próbę akwarelą, oto ona:

proba-akwarela.jpg
Plik ściągnięto 586 raz(y) 77,69 KB

Ostatnio zmieniony przez saso 09-02-2004, 11:24, w całości zmieniany 1 raz  

mONA 
Przyjaciel Eldarów

Istniejąca Hobbitka
Wysłany: 08-02-2004, 15:40   

Podobają mi się te góry w niebiesko-zieleni :D . Dla Mordoru to chyba tylko odcienie szarości. Na resztę na razie nie mam pomysłu...

Gwindor Turmóreth 
Znawca Kronik Zachodu

Elda
Wysłany: 10-02-2004, 19:17   

Jeżeli o mnie chodzi, to Rohan kojarzy mi się z czerwienią, a Rhovannion z zielenią. Jęsli chodzi o Mordor, to powinien być bardzo, ale to bardzo ciemny. Tak, żeby ktoś, kto nigdy nie słyszał o WP wiedział, że to musi być siedziba czarnego charakteru. Wydaje mi się, że pasowałaby kolory szary i brązowy.
Jednak ja za plastyka się nie uważam, więc może już zamilknę... :)

Nenya 
Przyjaciel Eldarów

Wysłany: 10-02-2004, 20:24   

Tio moje skojarzenia kolorystyczne z poszczególnymi krainami Śródziemia:

Eriador - na zachodzie niebieski i zielony, w okolicach Shire barwny i wesoły, na północy szary i chłodny, na wschodzie troszke bardziej stepowy, ale w Rivendell taki jak w Lindonie.

Rhovanion - Oczywiście Mroczna Puszcza ciemnozielona, dolina Anduiny jasnozielona, dalej na wschód obszary stepowo-pustynne, czyli szarość, piaskowy kolor, niewiele zieleni (aż do Rhun).

Gondor - ośnieżone szczyty, zielone pastwiska.

Mordor - czerń z przebłyskami czerwieni, popiół

Rohan - pastwiska i równiny, zielone ofcoz :)

Cio do gór - ciekawym rozwiązaniem na mapie Pauline Bayens (nie wiem, czy dobrze napisałem :P ) było utrzymywanie każdego pasma górskiego w określonej kolorystyce. I tak Ered Luin były utrzymane w niebieskim kolorze, Ered Nimras w białym, Ered Mithrin w szarym itd.

Odpowiedz do tematu