Statystyka wiekowa - mimo żartów "najstarszego" Elendila i "najmłodszej" Elendilki, jest o tyle fajne, że pokazuje średnią wieku Forumowiczów, a ta wynosi ok. 20 lat. Zostawmy ją.
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
Obsługuje dwa tryby: standardową ortografię języka quenya oraz ortografię Beleriandu - której najbardziej znanym przykładem jest napis na zachodniej bramie Morii.
Tekst który chcemy przetranskrybować wrzucami pomiędzy znaczniki:
[ quenya ] [ / quenya] albo [ q ] [ / q ]
[ sindarin ] [ / sindarin] albo [ s ] [ / s]
Mod używa czcionki Johana Winge 'tengwar annatar upright regular'.
To na razie tyle, więcej jak wrócę z pracy.
calma (e)l(e)nd(i)l(i) Ńoldo ohlon Quendingoldo Tyelpinquar Mordor [por. VT#47: 37] Tindómrl [por. VT#47: 37] Quenta Silmarillion Vinyar Tengwar máli leperi nótessi [VT#47: 3] imbi Menel Kemenye mene Ráno tie Eldarinwe Leperi are Notessi Íre hanyuvalye i tixi tehtaron ar i lúvar tengwaron, san istuvalye tece tengwainen. Sí man i.yulmar ńwin enquantuva?
Inskrypcja Narviego:
Pierwsze dwa wersy Namárië (por. The Road Goes Ever On)
Aníron teithad i lam Thingol a Daeron o Beleriand iuithad i thiw Feanor
Ostatnio zmieniony przez Neratin 18-03-2006, 12:47, w całości zmieniany 1 raz
Ok, poprawiłem rzeczy, które przyuważyłem - dzięki za testy.
Kilka uwag:
1. Jak wskazują nazwy tagów, pisać należy w konkretnym języku, quenya bądź sindarinie. Prawdopodobnie dorobię inne rodzaje ortografii, ale na razie używajcie _tylko_ tych dwóch.
2. Mod nie jest w pełni funkcjonalnym Tengwar Scribe™... więc nie należy go wykorzystywać do transkrybowania całych stron tekstów queneyskich. Nie tylko ze względów technicznych (choć zrobienie zawijania wierszy, by nie rozwalać layoutu forum, to żaden problem), ale także ze względu na objętość wygenerowanych przez skrypt obrazków. Anyway, wprowadziłem ograniczenie 100 znaków na jedną inskrypcję.
3. Have fun.
Neratinie, nie wiem jak wyrazić naszą wdzięczność za te dwie nowe modyfikacje! Serdecznie, serdecznie dziękujemy za pomysł i pracę przy jego realizacji!
Informacja o tej nowości znalazła się już na Niezapomince.
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
Będzie, ale najwcześniej po weekendzie - na tygodniu nie bardzo mam czas, by to zrobić. Co prawda pod względem programistycznym skrypt jest banalny, ale dość pracochłonny. No i w końcu podepnę tagi pod odpowiednie buttony.
Elfka
Enneagram: 4 Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Gru 2003 Posty: 142 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-03-2006, 21:10
Tylko jedno małe techniczne ale - przy tehtarach lepiej użyć "niższego" esse nuquerna, które na klawiaturze ukrywa się pod znakiem przecinka. Wtedy tehtar będzie się znajdował nad tengwarem, a nie wewnątrz.
_________________ "Wszędzie ci sataniści!"
(Wypowiedź pana w autobusie, gdy zobaczył na moim palcu kopię Jedynego)
Dodałem dziś do Waszych profili możliwość wpisania sobie numerku enneagramowego. Jeżeli spodoba Wam się ta nowa funkcja, to ją zostawimy. Jeżeli nie, usuniemy ją za jakiś czas. Wpisywać można maksymalnie trzy znaki, np 3w2. Niektórzy mają "czysty" typ, wtedy wpisujecie po prostu np. 3. Żeby od przesytu głowa nie bolała, pozycją z numerem enneagramowym widoczna jest tylko w profilu danej osoby, nie w widoku tematów!
Na próbę włączę funkcję enneagramową w widoku tematu w dziale Gospoda O Której Nie Dało Się Zapomnieć. W ten sposób nowa możliwość stanie się bardziej widoczna. Co Wy na to?
Peredhel o Charland
Wiek: 19 Dołączył: 23 Mar 2005 Posty: 240 Skąd: Myślibórz
Wysłany: 24-03-2006, 20:05
Nerarinie, jedna mała uwaga dot. Twojego moda. Imho nie najlepiej wyglądają te tengwary na białym tle... lepiej chyba wyglądałoby to z tłem przezroczystym, wyglądały by bardziej jak normalnie napisany tekst, nie jak obraz, ustawienie tła przezroczystego chyba nie byłoby zbytnim problemem?
_________________ Nienawidzę Cię za to, co mówisz, ale będę walczył do końca, abyś mógł to mówić Evelyn Beatrice Hall, "The Friends of Voltaire"
Oto ich zew, bym zajął wśród nich miejsce
w Valhalli, gdzie bohaterowie żyją wiecznie.
Dzisiaj nasze Fraternitas Sancti Brendani awansowało do rangi nowego działu Forum. Oto link, jeżeli jeszcze nie zauważyliście: http://www.elendili.pl/viewforum.php?f=29
Nerarinie, jedna mała uwaga dot. Twojego moda. Imho nie najlepiej wyglądają te tengwary na białym tle... lepiej chyba wyglądałoby to z tłem przezroczystym, wyglądały by bardziej jak normalnie napisany tekst, nie jak obraz, ustawienie tła przezroczystego chyba nie byłoby zbytnim problemem?
Wówczas byłaby słaba widoczność przy ciemnym stylu forum. Tak mi sie przynajmniej zdaje, czarne tengwary na ciemnym tle to nie najlepsza mieszanka.
Peredhel o Charland
Wiek: 19 Dołączył: 23 Mar 2005 Posty: 240 Skąd: Myślibórz
Wysłany: 08-04-2006, 16:49
Fakt... to byłby problem... no cóż, więc nie będzie przezroczystego tła
Cytat:
Będzie, ale najwcześniej po weekendzie - na tygodniu nie bardzo mam czas, by to zrobić. Co prawda pod względem programistycznym skrypt jest banalny, ale dość pracochłonny. No i w końcu podepnę tagi pod odpowiednie buttony.
Zamiast robić dodatkowych modów dla j. polskiego etece (dla sindarinu - zapis z tehtami, dla angielskiego i polskiego zrobić jeszcze można) przydatna byłaby funkcja zmieniana na tengwar litera po literze, taka, która sama by nie transkrybowała, a jedynie zapisywała wpisany tekst czcionką tengwarową jako obraz... i w ten sposób można by było koipować sobie tekst z Tengwar Scribe'a, YaTTa etc.
Można by było zapisywać wtedy tengwarem całkiem egzotyczne języki bez instalacji dodatkowych modów...
_________________ Nienawidzę Cię za to, co mówisz, ale będę walczył do końca, abyś mógł to mówić Evelyn Beatrice Hall, "The Friends of Voltaire"
Oto ich zew, bym zajął wśród nich miejsce
w Valhalli, gdzie bohaterowie żyją wiecznie.
[Dzisiaj 15:29] Ninquel: można schować niektóre działy forum - np. klikając na "Grupy Forumowe" chowamy działy: "Govannas Faramir", "Westron Speakers' Corner" i "Fraternitas Sancti Brendani"
x e [Dzisiaj 15:35] Ninquel: W profilu inaczej jest zaznaczona przynależność do grup - IMO czytelniej Oprócz tego w profilu widzimy podpis danej osoby, ilość jej wizyt na forum i łączny czas tych wizyt Nie odnosi się to jednak do użytkowników Ukrytych
x e [Dzisiaj 15:35] Ninquel: (mówię z pamięci, bo siedzę na pewnym forum, które już jakiś czas temu miało przeprowadzone tę aktualizację )
x e [Dzisiaj 15:36] Gamling: Popsuli forum
x e [Dzisiaj 15:36] Ninquel: ach, i jeszcze jest zaznaczone przy postach, a także w profilu, kto jest online Przepraszam za takie floodowanie w SB
x e [Dzisiaj 15:37] Galadhorn: Ninquel, my chcemy więcej, więcej. Flooduj sobie do woli, a co! W końcu jest niedziela, no nie?
x e [Dzisiaj 15:41] Ninquel: czyli w niedziele można floodować? Ale fajnie O, jeszcze jedna rzecz - pod wszystkimi działami forum, ale przed panelem "Kto jest na Forum" po prawej jest opcja "Preferencje", gdzie można ustawić sobie część rzeczy bez wchodzenia do swojego profilu --> mniej klikania
x e [Dzisiaj 15:42] Ninquel: I mając posty nieprzeczytane, to widać przy okazji nei tylko w danym dziale liczbę postów nieprzeczytanych, ale również w ilu tematach te nieprzeczytane posty są
x e [Dzisiaj 15:43] Ninquel: Ja się tak produkuję, a nikt mi nie podziękuje <foch>
x e [Dzisiaj 15:44] Adaneth: dziękuję :dyg głęboki:
x e [Dzisiaj 15:45] Belegil: a gdzie pan Zielony? Ja chcę Zielonego Pana! Buuu...
x e [Dzisiaj 15:46] Galadhorn: Ninquel, stukrotne dzięki
x e [Dzisiaj 15:47] Galadhorn: ?
x e [Dzisiaj 15:47] Ninquel: Ależ proszę Tylko... Gal, nie myl nicków
x e [Dzisiaj 15:48] Galadhorn: Jakich nicków? (powiedział Gal machnąwszy przedtem magiczną różdżką)
x e [Dzisiaj 15:51] Ninquel:
x e [Dzisiaj 15:53] Ninquel: a, jeszcze jedno - jak już pewnie zauważyliście, tematy przyklejone, ogłoszenia i inne, są oddzielone od reszty tematów To chyba będzie tyle o nowościach aktualizacyjnych
x e [Dzisiaj 15:55] Belegil: Nin
x e [Dzisiaj 15:55] Arathulion: Nin, i jeszcze jak się najedzie na temat, to widać fragment pierwszego i ostatniego w nim postu
x e [Dzisiaj 15:58] Ninquel: Można by zebrać te funkcje w jednym temacie... Galu, co Ty na to? bo z SB zaraz to zniknie... A czytać paręnaście stron tematu w linkach, które podał Ath, nie jest łatwo
_________________ Truth himself speaks truly or there's nothing true
[Dzisiaj 15:25] Ninquel: Galu, Junior Admin może mieć te przymioty Admina, które Admin sam mu nada
[Dzisiaj 15:08] Ninquel: o, aktualizacja i nie można dawać po sobie kilku mordek musi być spacja
I jeszcze widać, kto zmieniał posta... Admin, mod, kiedy i ile razy Można to zmienić w Panelu Administracyjnym
Istari Berserker
Enneagram: Wiz Pomógł: 32 razy Wiek: 22 Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 761 Skąd: Nie z Soli ani Roli
Wysłany: 09-04-2006, 21:05
Cytat:
To tyle
A guzik!
Popsuliście jeszcze: <razem z opinią Rafera, co on na to>
Krzyczypudło, bo...
-ma inną czcionkę (a wolałem starą!) <jak to się nie zmieni, to będę musiał chyba przestawić monitor w inną rozdzielczość, bo to zamorduje mi teraz oczy>
-szybciej sie aktualizuje! <dobre, dobre...>
-to nie to samo Krzypudło co kiedyś <buuuuuuuuuuuuuu! >
Statystyki, bo...
-pododawaliście różne nowe funkcje poszukiwań jak choćby "długość siedzenia na forum" <no wreszcież!>
-doszły nowe funkcje przeglądania poszczególnych stron zestawienia; teraz można iść do danej strony <a to jest akurat fajne, bo mniej wiosłowania>
-a w tym wszystkim zapomnieliście o LICZBIE PORZĄDKOWEJ!!! <toż to karygodne zaniedbanie, godne tylko i wyłącznie nagany>
Pisanie Postów, bo...
-potasowaliście emotiony... czy na prawdę są potrzebne mi w kwietniu: , ziejące z panelu szybkiego wyboru emotiona? Toż to iście kuriozalne! <dosłownie popsute>
-potasowaliście emotiony raz jeszcze!, tym razem w ich osobnym oknie... Teraz Będę musiał od nowa uczyć się gdzie jest powieszona każdy emot. <nie podoba mnie się to>
-bo wizualnie inaczej poutykaliście zaznaczenia efektów takich jak ogień czy cień A w dalszym ciągu nie doczekałem się opcji szybkiego pisania po elficku... <ujdzie... brak trybu pisania elfiką- nie >
Informację kto jest na forum, bo...
-nagle pojawiła się widoczna brązowa funkcja junior admina... (czyżby to zapowiedź jakiś zmian ) <nie podoba mnie się to>
Forum i Pod-fora, bo...
-teraz wszędzie pomarańczowa rewolucja adminów i zieleń moderatorów w rubryczkach autor i ostatni post... Poprzednio wszyscy byli tacy sami, równi- granatowi, a teraz taki sztuczny sad cytrusowy... <nie podoba mi się to>
-w pozycji kiedy coś było dopisane jest to paskudne słowo "dzisiaj"... <Tofik by powiedział "-Brzydal!">
-zmnieniło się ułożenie tematów. dawniej te zamkniete lądowały automatycznie na dnie forum, a teraz pałętają się bez celu wśród tych działających... Jak ktoś by chciał ich szukać to się nagimnastykuje nim znajdzie... <troszę to teraz niepraktyczne IHMO>
Jak coś jeszcze bedzie mi przeszkadzać to powiem...
Poza wszystkim, miłą poprawa jest szybkość działania forum... i w tym punkcie macie plus...
Minus za to że musiałem się "ręcznie" logować. Pierwszy raz od długich miesięcy... Mamy szczęście że jakoś znalazłem hasło, bo byłoby słabo...
_________________ ‘Seven Verses from the Crown of Ice’
On your Path,
You may Everything.
You may be Strong and Tough.
You may have Frost in your Heart.
You may even become a Death Knight.
But if you have your Heart on the Wrong Side,
You shall be nothing more just a Common Bastard.
-Raferian the White, 2009
Ostatnio zmieniony przez Raferian 09-04-2006, 21:15, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 12 razy Dołączył: 02 Sie 2005 Posty: 384 Skąd: Białystok
Wysłany: 09-04-2006, 21:27
A popsuliście jeszcze styl ten... Elfowy (znaczy się zielony, najnowszy), bo brakuje kilku kresek oddzielających (po nicku i przed podpisem).
zx, czytaj Forum. Athrandir pisał już na ten temat...
Ostatnio zmieniony przez Adaneth 10-04-2006, 09:06, w całości zmieniany 2 razy
Kochani, ja sam jeszcze nie poznałem wszystkich nowych ustawień. Pewne rzeczy można wyłączyć, pewne można włączyć. Poczekajcie trochę - przyzwyczajcie się powolu (Ty też, Referze-Konserwo ), a my też na pewno coś udoskonalimy.
Pozdrowionka
A nie jest ona przypadkiem efektem włączenia opcji "Pokazuj avatar w nagłówku"? Bo jeśli tak, to poprostu wyłącz tę opcję i będzie dobrze
_________________ "Szanujmy mądrych, przykładnych, chwalebnych,
Śmiejmy się z głupich, choć i przewielebnych."
Cytat ze szczególnymi pozdrowieniami dla administracji.
jak mi powiesz gdzie to Cię będe uwielbiać przez tydzien
Eee... jeśli dobrze zrozumiałem, to obok wyboru stylu (skórki) forum jest przycisk [Preferencje]. Tam możesz sobie zmienić m.in. to i jeszcze wiele innych opcji .
Dodam swój wpis do Księgi Skarg i Zażaleń
W SubBlacku moim koffanym jak się najedzie mychą na poszczególne działy, a w działach na tematy podświetlają się one na biało, co bardzo gryzie w oczy. Ba! Podświetlenie na biało występuje również w pisaniu posta (zarówno w szybkiej odpowiedzi, jak i w normalnym odpowiadaniu). Okienko, w którym piszemy jest białe, czcionka również białopodobna. Efekt jest taki, że tego posta piszę w notatniku, bo normalnie nie wiedziałbym nawet co piszę
_________________ Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko. - Albert Einstein
W wyniku instalacji nowego engine zniknęły "nieprzeczytane". Sorki
Zauważyłem, że gdy umieszczamy we wpisach ilustracje w tagu [img][/img], to tworzy się autominiatura i powoduje to, że na dole wpisu jest dużo wolnego miejsca. Muszę to przestawić w ustawieniach.
Styl TeskoRed nie chce wyświetlać porządnie portalu. I nie ma odstępu pomiędzy treścią posta a podpisem. A w BlackSubie jest wszystko OK. tylko nie da się wpisywać postów bo nie umiem czytać żółtych liter na białym tle
_________________ --------------------------------------------------
Religia bez nauki jest ślepa,
nauka bez religii jest kulawa.
Albert Einstein
Ostatnio zmieniony przez Vimes 10-04-2006, 11:55, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum