Strona Główna Elendili - Przyjaciele Elfów
Społeczność miłośników twórczości J.R.R. Tolkiena

Portal  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Czatownik

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Galadhorn
13-12-2006, 09:09
Nowe funkcje forum
Autor Wiadomość
Galadhorn 
Administrator

Enneagram: 3w2
Wysłany: 16-11-2005, 19:35   

Statystyka wiekowa - mimo żartów "najstarszego" Elendila i "najmłodszej" Elendilki, jest o tyle fajne, że pokazuje średnią wieku Forumowiczów, a ta wynosi ok. 20 lat. Zostawmy ją.

J.R.R. Tolkien, Zapiski Klubu Mniemań

Neratin
Znawca Kronik Zachodu

Wysłany: 17-03-2006, 10:52   

Test moda tengwarowego...

Obsługuje dwa tryby: standardową ortografię języka quenya oraz ortografię Beleriandu - której najbardziej znanym przykładem jest napis na zachodniej bramie Morii.

Tekst który chcemy przetranskrybować wrzucami pomiędzy znaczniki:

[ quenya ] [ / quenya] albo [ q ] [ / q ]
[ sindarin ] [ / sindarin] albo [ s ] [ / s]

Mod używa czcionki Johana Winge 'tengwar annatar upright regular'.

To na razie tyle, więcej jak wrócę z pracy.

calma [q]calma[/q]
(e)l(e)nd(i)l(i) [q]lndl[/q]
Ńoldo [q]ńoldo[/q]
ohlon [q]ohlon[/q]
Quendingoldo [q]Quendingoldo[/q]
Tyelpinquar [q]Tyelpinquar[/q]
Mordor [por. VT#47: 37] [q]Mordor[/q]
Tindómrl [por. VT#47: 37] [q]Tindómrl[/q]
Quenta Silmarillion [q]Quenta Silmarillion[/q]
Vinyar Tengwar [q]Vinyar Tengwar[/q]
máli leperi nótessi [VT#47: 3] [q]máli leperi nótessi[/q]
imbi Menel Kemenye mene Ráno tie [q]imbi Menel cemenye mene Ráno tie[/q]
Eldarinwe Leperi are Notessi [q]Eldarinwe Leperi are Notessi[/q]
Íre hanyuvalye i tixi tehtaron ar i lúvar tengwaron, san istuvalye tece tengwainen.[q]íre hanyuvalye i tixi tehtaron ar i lúvar tengwaron, san istuvalye tece tengwainen.[/q]
Sí man i.yulmar ńwin enquantuva? [q]Sí man i.yulmar ńwin enquantuva[/q]

Inskrypcja Narviego:

[s]Ennyn Durin Aran Moria pedo mellon a minno[/s]
[s]Im Narvi hain echant Celebrimbor o Eregion teithant i thiw hin[/s]

Pierwsze dwa wersy Namárië (por. The Road Goes Ever On)

[q]Namárie[/q]
[q]Altariello nainie Lóriendesse[/q]

[q]Ai laurie lantar lassi súrinen[/q]
[q]yéni únótime ve rámar aldaron[/q]

Aníron teithad i lam Thingol a Daeron o Beleriand iuithad i thiw Feanor
[s]Aníron teithad i lam Thingol a Daeron o Beleriand iuithad i thiw Feanor[/s]
Ostatnio zmieniony przez Neratin 18-03-2006, 12:47, w całości zmieniany 1 raz  

Neratin
Znawca Kronik Zachodu

Wysłany: 17-03-2006, 16:42   

Ok, poprawiłem rzeczy, które przyuważyłem - dzięki za testy.

Kilka uwag:
1. Jak wskazują nazwy tagów, pisać należy w konkretnym języku, quenya bądź sindarinie. Prawdopodobnie dorobię inne rodzaje ortografii, ale na razie używajcie _tylko_ tych dwóch.
2. Mod nie jest w pełni funkcjonalnym Tengwar Scribe™... więc nie należy go wykorzystywać do transkrybowania całych stron tekstów queneyskich. Nie tylko ze względów technicznych (choć zrobienie zawijania wierszy, by nie rozwalać layoutu forum, to żaden problem), ale także ze względu na objętość wygenerowanych przez skrypt obrazków. Anyway, wprowadziłem ograniczenie 100 znaków na jedną inskrypcję.
3. Have fun.

Galadhorn 
Administrator

Wysłany: 18-03-2006, 00:46   

Neratinie, nie wiem jak wyrazić naszą wdzięczność za te dwie nowe modyfikacje! Serdecznie, serdecznie dziękujemy za pomysł i pracę przy jego realizacji! :kwiatuszek:

[q]hantalelma[/q]

Informacja o tej nowości znalazła się już na Niezapomince.

Neratin
Znawca Kronik Zachodu

Wysłany: 20-03-2006, 10:30   

Lórin napisał/a:
Czy będzie zapis sindarinu z tehtami?

Będzie, ale najwcześniej po weekendzie - na tygodniu nie bardzo mam czas, by to zrobić. Co prawda pod względem programistycznym skrypt jest banalny, ale dość pracochłonny. No i w końcu podepnę tagi pod odpowiednie buttony.

Adaneth 
Żeglująca ku Zachodowi
Tawareg

Ludzinka z Ithilien
Enneagram: 2!

Pomogła: 132 razy
Wysłany: 20-03-2006, 10:32   

:kwiatuszek: dla Nerartina. To jest suuuuuuuuuper.

ogórki flik(ie)r

Elenwe 
Przyjaciel Eldarów
Tengwandil

Elfka
Enneagram: 4
Pomogła: 7 razy
Wysłany: 21-03-2006, 21:10   

:brawo: :ok:
Tylko jedno małe techniczne ale - przy tehtarach lepiej użyć "niższego" esse nuquerna, które na klawiaturze ukrywa się pod znakiem przecinka. Wtedy tehtar będzie się znajdował nad tengwarem, a nie wewnątrz.

Galadhorn 
Administrator

Wysłany: 22-03-2006, 13:47   

Dodałem dziś do Waszych profili możliwość wpisania sobie numerku enneagramowego. Jeżeli spodoba Wam się ta nowa funkcja, to ją zostawimy. Jeżeli nie, usuniemy ją za jakiś czas. Wpisywać można maksymalnie trzy znaki, np 3w2. Niektórzy mają "czysty" typ, wtedy wpisujecie po prostu np. 3. Żeby od przesytu głowa nie bolała, pozycją z numerem enneagramowym widoczna jest tylko w profilu danej osoby, nie w widoku tematów!

Galadhorn 
Administrator

Wysłany: 22-03-2006, 16:59   

Na próbę włączę funkcję enneagramową w widoku tematu w dziale Gospoda O Której Nie Dało Się Zapomnieć. W ten sposób nowa możliwość stanie się bardziej widoczna. Co Wy na to?

Silmethúlë 
Znawca Kronik Zachodu
Padawan

Peredhel o Charland
Wysłany: 24-03-2006, 20:05   

Nerarinie, jedna mała uwaga dot. Twojego moda. Imho nie najlepiej wyglądają te tengwary na białym tle... lepiej chyba wyglądałoby to z tłem przezroczystym, wyglądały by bardziej jak normalnie napisany tekst, nie jak obraz, ustawienie tła przezroczystego chyba nie byłoby zbytnim problemem? ;)
Oto widzę ojca swego.
Oto widzę matkę swoją, siostry swoje i braci.
Oto widzę długi szereg tych, którzy byli przede mną.
Oto ich zew, bym zajął wśród nich miejsce
w Valhalli, gdzie bohaterowie żyją wiecznie.

Galadhorn 
Administrator

Wysłany: 05-04-2006, 09:34   

Mamy dwa nowe emoty:

:potrof: :potrof:

:potrofek: :potrofek:

Dziękuję Arathulionowi za nadesłanie emotek!

Galadhorn 
Administrator

Wysłany: 06-04-2006, 09:21   

Dzisiaj nasze Fraternitas Sancti Brendani awansowało do rangi nowego działu Forum. Oto link, jeżeli jeszcze nie zauważyliście: http://www.elendili.pl/viewforum.php?f=29

Mellorn 
Przyjaciel Eldarów

Easterling
Wysłany: 06-04-2006, 17:47   

Silmethúlë napisał/a:
Nerarinie, jedna mała uwaga dot. Twojego moda. Imho nie najlepiej wyglądają te tengwary na białym tle... lepiej chyba wyglądałoby to z tłem przezroczystym, wyglądały by bardziej jak normalnie napisany tekst, nie jak obraz, ustawienie tła przezroczystego chyba nie byłoby zbytnim problemem? ;)

Wówczas byłaby słaba widoczność przy ciemnym stylu forum. Tak mi sie przynajmniej zdaje, czarne tengwary na ciemnym tle to nie najlepsza mieszanka.

Silmethúlë 
Znawca Kronik Zachodu
Padawan

Peredhel o Charland
Wysłany: 08-04-2006, 16:49   

Fakt... to byłby problem... no cóż, więc nie będzie przezroczystego tła :P

Cytat:
Będzie, ale najwcześniej po weekendzie - na tygodniu nie bardzo mam czas, by to zrobić. Co prawda pod względem programistycznym skrypt jest banalny, ale dość pracochłonny. No i w końcu podepnę tagi pod odpowiednie buttony.

Zamiast robić dodatkowych modów dla j. polskiego etece (dla sindarinu - zapis z tehtami, dla angielskiego i polskiego zrobić jeszcze można) przydatna byłaby funkcja zmieniana na tengwar litera po literze, taka, która sama by nie transkrybowała, a jedynie zapisywała wpisany tekst czcionką tengwarową jako obraz... i w ten sposób można by było koipować sobie tekst z Tengwar Scribe'a, YaTTa etc.

Można by było zapisywać wtedy tengwarem całkiem egzotyczne języki bez instalacji dodatkowych modów...
Oto widzę ojca swego.
Oto widzę matkę swoją, siostry swoje i braci.
Oto widzę długi szereg tych, którzy byli przede mną.
Oto ich zew, bym zajął wśród nich miejsce
w Valhalli, gdzie bohaterowie żyją wiecznie.

Adaneth 
Żeglująca ku Zachodowi
Tawareg

Ludzinka z Ithilien
Enneagram: 2!

Pomogła: 132 razy
Wysłany: 09-04-2006, 16:01   

O nowych funkcjach naszego Forum z SB:

Cytat:
[Dzisiaj 15:29] Ninquel: można schować niektóre działy forum - np. klikając na "Grupy Forumowe" chowamy działy: "Govannas Faramir", "Westron Speakers' Corner" i "Fraternitas Sancti Brendani" ;)
x e [Dzisiaj 15:35] Ninquel: W profilu inaczej jest zaznaczona przynależność do grup - IMO czytelniej ;) Oprócz tego w profilu widzimy podpis danej osoby, ilość jej wizyt na forum i łączny czas tych wizyt :) Nie odnosi się to jednak do użytkowników Ukrytych ;)
x e [Dzisiaj 15:35] Ninquel: (mówię z pamięci, bo siedzę na pewnym forum, które już jakiś czas temu miało przeprowadzone tę aktualizację ;) )
x e [Dzisiaj 15:36] Gamling: Popsuli forum :D
x e [Dzisiaj 15:36] Ninquel: ach, i jeszcze jest zaznaczone przy postach, a także w profilu, kto jest online :D Przepraszam za takie floodowanie w SB :)
x e [Dzisiaj 15:37] Galadhorn: Ninquel, my chcemy więcej, więcej. Flooduj sobie do woli, a co! W końcu jest niedziela, no nie?
x e [Dzisiaj 15:41] Ninquel: czyli w niedziele można floodować? :D Ale fajnie ;) :D O, jeszcze jedna rzecz - pod wszystkimi działami forum, ale przed panelem "Kto jest na Forum" po prawej jest opcja "Preferencje", gdzie można ustawić sobie część rzeczy bez wchodzenia do swojego profilu --> mniej klikania ;)
x e [Dzisiaj 15:42] Ninquel: I mając posty nieprzeczytane, to widać przy okazji nei tylko w danym dziale liczbę postów nieprzeczytanych, ale również w ilu tematach te nieprzeczytane posty są :D
x e [Dzisiaj 15:43] Ninquel: Ja się tak produkuję, a nikt mi nie podziękuje ;) :lol: <foch> ;)
x e [Dzisiaj 15:44] Adaneth: :kwiatuszek: dziękuję :dyg głęboki: :D
x e [Dzisiaj 15:45] Belegil: a gdzie pan Zielony? :mrgreen: Ja chcę Zielonego Pana! :P Buuu...
x e [Dzisiaj 15:46] Galadhorn: Ninquel, stukrotne dzięki :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek: :kwiatuszek:
x e [Dzisiaj 15:47] Galadhorn: :szczarzasty: ?
x e [Dzisiaj 15:47] Ninquel: Ależ proszę ;) Tylko... Gal, nie myl nicków :lol:
x e [Dzisiaj 15:48] Galadhorn: Jakich nicków? (powiedział Gal machnąwszy przedtem magiczną różdżką)
x e [Dzisiaj 15:51] Ninquel: :lol: :lol: :lol:
x e [Dzisiaj 15:53] Ninquel: a, jeszcze jedno - jak już pewnie zauważyliście, tematy przyklejone, ogłoszenia i inne, są oddzielone od reszty tematów :D To chyba będzie tyle o nowościach aktualizacyjnych :D
x e [Dzisiaj 15:55] Belegil: Nin :P :kwiatuszek:
x e [Dzisiaj 15:55] Arathulion: Nin, i jeszcze jak się najedzie na temat, to widać fragment pierwszego i ostatniego w nim postu ;)
x e [Dzisiaj 15:58] Ninquel: Można by zebrać te funkcje w jednym temacie... Galu, co Ty na to? bo z SB zaraz to zniknie... A czytać paręnaście stron tematu w linkach, które podał Ath, nie jest łatwo :D

ogórki flik(ie)r
Ostatnio zmieniony przez Adaneth 09-04-2006, 16:05, w całości zmieniany 2 razy  

Ninquel 
Znawca Kronik Zachodu
Energia

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 09-04-2006, 16:03   

[Dzisiaj 15:25] Ninquel: Galu, Junior Admin może mieć te przymioty Admina, które Admin sam mu nada ;)
[Dzisiaj 15:08] Ninquel: o, aktualizacja :D :D :D i nie można dawać po sobie kilku mordek :P musi być spacja :P
I jeszcze widać, kto zmieniał posta... Admin, mod, kiedy i ile razy :lol: Można to zmienić w Panelu Administracyjnym ;)

To tyle ;)

Raferian 
Znawca Kronik Zachodu
Vardaroitar!

Istari Berserker
Enneagram: Wiz
Wysłany: 09-04-2006, 21:05   

Cytat:
To tyle

A guzik! ;)
Popsuliście jeszcze: <razem z opinią Rafera, co on na to>

:arrow: Krzyczypudło, bo...
-ma inną czcionkę (a wolałem starą!) :szczerba: <jak to się nie zmieni, to będę musiał chyba przestawić monitor w inną rozdzielczość, bo to zamorduje mi teraz oczy>
-szybciej sie aktualizuje! <dobre, dobre...>
-to nie to samo Krzypudło co kiedyś ;) <buuuuuuuuuuuuuu! ;) >

:arrow: Statystyki, bo...
-pododawaliście różne nowe funkcje poszukiwań jak choćby "długość siedzenia na forum" <no wreszcież!>
-doszły nowe funkcje przeglądania poszczególnych stron zestawienia; teraz można iść do danej strony <a to jest akurat fajne, bo mniej wiosłowania>
-a w tym wszystkim zapomnieliście o LICZBIE PORZĄDKOWEJ!!! <toż to karygodne zaniedbanie, godne tylko i wyłącznie nagany>

:arrow: Pisanie Postów, bo...
-potasowaliście emotiony... czy na prawdę są potrzebne mi w kwietniu: :mikolaj: :renifer: :choinka: , ziejące z panelu szybkiego wyboru emotiona? Toż to iście kuriozalne! ;) <dosłownie popsute>
-potasowaliście emotiony raz jeszcze!, tym razem w ich osobnym oknie... Teraz Będę musiał od nowa uczyć się gdzie jest powieszona każdy emot. <nie podoba mnie się to>
-bo wizualnie inaczej poutykaliście zaznaczenia efektów takich jak ogień czy cień A w dalszym ciągu nie doczekałem się opcji szybkiego pisania po elficku... <ujdzie... brak trybu pisania elfiką- nie :szczerba: >

:arrow: Informację kto jest na forum, bo...
-nagle pojawiła się widoczna brązowa funkcja junior admina... (czyżby to zapowiedź jakiś zmian :hmmm: ) <nie podoba mnie się to>

:arrow: Forum i Pod-fora, bo...
-teraz wszędzie pomarańczowa rewolucja adminów i zieleń moderatorów w rubryczkach autor i ostatni post... Poprzednio wszyscy byli tacy sami, równi- granatowi, a teraz taki sztuczny sad cytrusowy... <nie podoba mi się to>
-w pozycji kiedy coś było dopisane jest to paskudne słowo "dzisiaj"... <Tofik by powiedział "-Brzydal!">
-zmnieniło się ułożenie tematów. dawniej te zamkniete lądowały automatycznie na dnie forum, a teraz pałętają się bez celu wśród tych działających... Jak ktoś by chciał ich szukać to się nagimnastykuje nim znajdzie... <troszę to teraz niepraktyczne IHMO>

Jak coś jeszcze bedzie mi przeszkadzać to powiem... :twisted:

Poza wszystkim, miłą poprawa jest szybkość działania forum... i w tym punkcie macie plus... :D

Minus za to że musiałem się "ręcznie" logować. Pierwszy raz od długich miesięcy... Mamy szczęście że jakoś znalazłem hasło, bo byłoby słabo... :nono: ;)

On your Path,
You may Everything.
You may be Strong and Tough.
You may have Frost in your Heart.
You may even become a Death Knight.
But if you have your Heart on the Wrong Side,
You shall be nothing more just a Common Bastard.

-Raferian the White, 2009

Ostatnio zmieniony przez Raferian 09-04-2006, 21:15, w całości zmieniany 2 razy  

zx 
Znawca Kronik Zachodu

Wysłany: 09-04-2006, 21:27   

A popsuliście ;) jeszcze styl ten... Elfowy (znaczy się zielony, najnowszy), bo brakuje kilku kresek oddzielających (po nicku i przed podpisem).

zx, czytaj Forum. Athrandir pisał już na ten temat...
Ostatnio zmieniony przez Adaneth 10-04-2006, 09:06, w całości zmieniany 2 razy  

Galadhorn 
Administrator

Wysłany: 09-04-2006, 22:37   

Biedna Adancia :kwiatuszek: ! Zebrała najcięższe ciosy :nos:

Kochani, ja sam jeszcze nie poznałem wszystkich nowych ustawień. Pewne rzeczy można wyłączyć, pewne można włączyć. Poczekajcie trochę - przyzwyczajcie się powolu (Ty też, Referze-Konserwo :nieuczesany: ), a my też na pewno coś udoskonalimy.

Pozdrowionka

Shiryu 
Znawca Kronik Zachodu

Wysłany: 09-04-2006, 23:14   

Feadin napisał/a:
a mnie denerwuje, ze mam wajche na dole o!
A nie jest ona przypadkiem efektem włączenia opcji "Pokazuj avatar w nagłówku"? Bo jeśli tak, to poprostu wyłącz tę opcję i będzie dobrze ;)

Belegil 
Znawca Kronik Zachodu

Wysłany: 10-04-2006, 07:28   

Feadin napisał/a:
jak mi powiesz gdzie to Cię będe uwielbiać przez tydzien :P

Eee... jeśli dobrze zrozumiałem, to obok wyboru stylu (skórki) forum jest przycisk [Preferencje]. Tam możesz sobie zmienić m.in. to i jeszcze wiele innych opcji :D .

Gwindor Turmóreth 
Znawca Kronik Zachodu

Elda
Wysłany: 10-04-2006, 07:59   

Dodam swój wpis do Księgi Skarg i Zażaleń :P
W SubBlacku moim koffanym jak się najedzie mychą na poszczególne działy, a w działach na tematy podświetlają się one na biało, co bardzo gryzie w oczy. Ba! Podświetlenie na biało występuje również w pisaniu posta (zarówno w szybkiej odpowiedzi, jak i w normalnym odpowiadaniu). Okienko, w którym piszemy jest białe, czcionka również białopodobna. Efekt jest taki, że tego posta piszę w notatniku, bo normalnie nie wiedziałbym nawet co piszę ;)

Vimes 
Przyjaciel Eldarów

Glina
Enneagram: 4w3

Wysłany: 10-04-2006, 11:30   

A co się stało że nie mam nieprzeczytanych postów :?:

Albert Einstein

Galadhorn 
Administrator

Wysłany: 10-04-2006, 11:43   

W wyniku instalacji nowego engine zniknęły "nieprzeczytane". Sorki :)

Zauważyłem, że gdy umieszczamy we wpisach ilustracje w tagu [img][/img], to tworzy się autominiatura i powoduje to, że na dole wpisu jest dużo wolnego miejsca. Muszę to przestawić w ustawieniach.

Vimes 
Przyjaciel Eldarów

Glina
Enneagram: 4w3

Wysłany: 10-04-2006, 11:52   

Styl TeskoRed nie chce wyświetlać porządnie portalu. I nie ma odstępu pomiędzy treścią posta a podpisem. A w BlackSubie jest wszystko OK. tylko nie da się wpisywać postów bo nie umiem czytać żółtych liter na białym tle :)

Albert Einstein
Ostatnio zmieniony przez Vimes 10-04-2006, 11:55, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu