Wysłany: 28-10-2004, 17:37 Tolkienowskie Wydarzenie Roku 2004 w Polsce
Proponuję zabawę na koniec roku 2004. Spróbujmy określić jakie wydarzenia tolkienowskie szczególnie zaznaczyły się w tym roku, a potem zrobimy ankietę i urządzimy głosowanie. Co Wy na to?
Oto moje propozycje:
premiera Powrotu Króla Petera Jacksona;
powstanie Forum Elendilich;
wydanie przez ŚKF Gwaihira, dwóch Aiglosów i kilku Simbelmynë;
wydanie Od Valinoru do Mordoru Szyjewskiego.
Ciekawy jestem jakie są jeszcze propozycje. Dzięki temu tematowi będziemy sobie mogli przypomnieć co się w tym roku wydarzyło... A więc?
A ankietę założymy w połowie listopada, dobrze?
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
Tylko jedno ale (wiadomo, zawsze jest jakieś "ale" ): jaki jest punkt odniesienia? Patrzymy "globalnie", czy z punktu widzenia polskiego fana? Myślę, że w tym drugim przypadku pkt drugi tej listy jest bardzo istotny
Pzdr
_________________ rapes, crusades & chansons de geste - it's a men's, men's life in Outremer
Dobre pytanie. Myślę, że może spojrzymy na tę kwestię z perspektywy naszego polskiego podwórka? No bo przecież mało osób zna fanziny francuskie czy japońskie, albo konwenty z Brazylii. Mogą to być zdarzenia o skali światowej, ale mające znaczenie dla polskiego fana, jak np. premiera Powrotu Króla. Zresztą sprawę tę zweryfikuje potem samo głosowanie, bo mam nadzieję, że Elendili głosować będą na to, co im samym wydaje się rzeczywiście ważne.
Zastanawiam się tylko, czy brać pod uwagę powstanie naszego Forum. No bo jak wygra w ankiecie Elendili, to potem będą gadać, że głosujemy na samych siebie. Co o tym myślicie? A może ja przesadzam?
_________________ Odbicie piękna jak odbicie światła ma w sobie specyficzny urok – gdyby nie to, nie zostalibyśmy zapewne stworzeni.
Doskonałe propozycje, Freyr. Wow, to będzie chyba ciekawa ankieta. Strasznie jestem ciekawy jaki będzie wynik. Jak zbierzemy już nominacje, damy znać o ankiecie na Niezapomince i poprosimy o rozpropagowanie tej idei na Stopklatce (Angbad, słyszysz? ).
Proponuję taki harmonogram:
do 15 listopada zbieramy nominacje
15 listopada rozpoczynamy ankietę
do 14 grudnia prowadzimy ankietę
15 grudnia ogłaszamy wyniki.
maratony filmowe - 3 części Władcy Pierścieni (FOTR - EE, TTT - EE, ROTK - S)
Tutaj chciałbym zaznaczyć że odbywały się one w wielu miastach w Polsce w tym m.in. w Bydgoszczy . Dla mnie ten maraton to było coś naprawdę niesamowitego i nie da się tego w pełni opisać słowami. Najprościej: przeniesienie się na najbliższe 12 godzin do Śródziemia . Zajefajne uczucie .
_________________ członek prastarego bractwa
węgierskiego nacjonalisty
Tłirbajopa Üsikawrata
---
Zmieniamy harmonogram naszej ankiety. Za radą Toma Goolda wydłużamy zbieranie nominacji do końca grudnia. Piszemy o tym we wstępniaku do najnowszego Simbelmynë (patrz tutaj):
Cytat:
Koniec roku to także właściwy czas na wszelkiego rodzaju podsumowania. Dlatego proponujemy Wam wspólną zabawę – plebiscyt na najważniejsze tolkienowskie wydarzenie roku w Polsce. Aby wziąć w nim udział wystarczy zapisać się i wejść na nasze sekcyjne forum dyskusyjne Elendili dostępne pod adresem http://www.elendili.w.pl – tam możecie do 31 grudnia 2004 składać własne propozycje takich wydarzeń, a w styczniu w ogólnodostępnej ankiecie wybierzemy z nich jedno, które uzyska tytuł „Wydarzenia Tolkienowskiego 2004”.
A zatem przedłużamy sobie czas. Czekamy na Wasze kolejne typy.
Umówiliśmy się ze Stopklatką (Mae govannen, Angbad! ), że przeprowadzimy ankietę wspólnie. Przewidujemy też nagrody, dla osób biorących udział w ankiecie. Szczegóły poznacie już niebawem...
Od dzisiaj do końca stycznia możecie głosować na Tolkienowskie Wydarzenie Roku 2004 w Polsce. Już wkrótce informacja o samym rankingu i przewidywanych nagrodach powinna ukazać się na W-P, serwisie Stopklatki oraz na Niezapomince. Wśród osób biorących udział w głosowaniu zostaną rozlosowane nagrody.
Głosować możecie na Forum w powyższej ankiecie, ale również zliczać będziemy głosy nadesłane mailem (adres podany zostanie za kilka dni na W-P i na Niezapomince).
Do ankiety pozwoliłem sobie dodać punkty o Tolk Folku, Zlocie "Arda 2005" i książce Shippeya.
Zapraszam do wspólnej zabawy!
Aha, jeszcze jedno. Zachęcam Was do napisania kilku słów o swoim wyborze. Marzę, żeby wybór Waszych opinii znalazł się we wczesnowiosennym Simbelmynë .
Zatem się wypowiem :
Mój wybór padł na premierę Powrotu Króla. Stanowi zamknięcie całości filmowej trylogii - czyli zakończenie pewnego etapu, również w życiu miłośników twórczości Tolkiena. Książki "okołotolkienowskie" powstawały i będą powstawać (przy całym szacunku dla ciężkiej pracy ich autorów ), a kiedy ktoś odważy się ponownie zekranizować WP? No właśnie: nieprędko. Czyli nieprędko zdaży się coś, co ponownie tak mocno zelektryzuje fanów (Hobbit? Oby )
_________________ "Szanujmy mądrych, przykładnych, chwalebnych,
Śmiejmy się z głupich, choć i przewielebnych."
Cytat ze szczególnymi pozdrowieniami dla administracji.
Z wyżej wymienionych propozycji, wybrałbym osobiście trzy następujące:
- wydanie "Od Valinoru do Mordoru" A. Szyjewskiego
- kursy sindarinu i quenyi na Niezapomince
- wydanie przez ŚKF Gwaihira, dwóch Aiglosów i sześciu Simbelmynë
Książkę Andrzeja Szyjewskiego kupiłem sobie dość dawno i... czytam do dzisiaj. Ale to nie jest istotny fakt . Ważniejsze jest to, że jej treść jest niezwykle interesująca, mimo że książka nie została napisana językiem przystępnym dla "szarego człowieka". Należałoby mieć również jakiekolwiek pojęcie o mitologiach Północy - wtedy zrozumielibyśmy zapewne o wiele więcej . W każdym razie, jeśli interesuje nas na czym opierał się Tolkien pisząc swoje dzieła, "Od Valinoru do Mordoru" jest pozycją niezbędną do przeczytania - Szyjewski ma o tym naprawdę dużą wiedzę i starannie przelał ją na papier.
Jeśli chodzi o kursy sindariny i quenyi - coś wspaniałego. Od dawna marzyłem o możliwości nauczenia się jednego z tych języków, lecz wszelkie lekcje były zazwyczaj w językach obcych (i chociaż uczę się takowych, jakoś nie chciałem próbować ). Przetłumaczenie tych kursów na nasz ojczysty język, to - moim zdaniem - przede wszystkim ogromny krok i wielka korzyść dla polskich tolkienistów. Teraz każdy może się pouczyć sindarinu czy quenya i, co ważniejsze, będzie mógł przy okazji znaleźć osoby, które mogą mu w tym pomóc i z chęcią podzielą się swoją wiedzą. Wystarczy tylko poszukać w internecie przez kilka minut. Siła została przyłożona, teraz wszystko jest w ruchu i samodzielnie się napędza .
No i wydanie Gwaihira, Simbelmyne i Aiglosa. Pamiętam jeszcze niezbyt odległe czasy, kiedy męczyłem Galadhorna o archiwalne numery tychże pism. Pytałem: Dlaczego dalej ich nie wydajecie? Odpowiedzi były zazwyczaj różne ( ), ale zawsze jednoznaczne. Kiedy dowiedziałem się, że "ŚKF i Przyjaciele" znów ruszyli do roboty, ogromnie się ucieszyłem. Uważam, że poziom na jakim są powyższe pisma jest tak wielki, że "gdyby były one wydawane w wersji anglojęzycznej, to wykosiłyby konkurencję na obu półkulach".
Rok 2004 był dla polskiej tolkienistyki rokiem bardzo udanym. I mam szczerą nadzięję, że jest to między innymi zapowiedź 2005 roku...
Athrandir
PS. Zagłosowałbym jeszcze na jeden punkt, ale nie będę taki zarozumiały...
_________________ No Gandalf is by my side.
Arathulion [Usunięty]
Wysłany: 04-01-2005, 16:19
A ja zagłosowałem na kursy sindarinu i quenyi na Niezapomince . Dlaczego? Otóż myślę, że to był kamień milowy w poznawaniu języków Tolkiena dla polskich czytelników. Nareszcie znikły ograniczenia językowe i każdy kto tylko chce, może rozpocząć naukę quenyi oraz sindarinu. Do tej pory potrzebna była dość dobra znajomość języka angielskiego do lektury kursów Fauskagera i Renka, a teraz Mowa Elfów Wysokiego Rodu i Język Elfów Szarych jest ogólnie dostępna dla wszystkich tych, którzy tylko zapragną ich głębszego poznania. Oczywiście bardzo ważnym wydarzeniem były premiera Powrotu Króla oraz ukazanie się licznych publikacji związanych z tolkienistyką, jednak myślę, że kursy na Niezapomince więcej znaczą dla lepszego poznania twórczości Johna Tolkiena w Polsce.
A powstanie forum nie było najważniejsze?! No, przyznać się - czyż naprawdę najważniejsze nie było powstanie forum? O tych wszystkich kursach językowych, Simbelkach kto by wiedział? Przecie poprzez forum dużo osób dowiedziało się w ogóle o istnieniu Niezapominki i jej świetności. Ja osobiście tak tolkienowsko wzbogaciłem się przez te trzy miesiące bytności na forum, jak przez cały czas od początku zapoznania się z hobbitami. "Forum Elendili" rządzi!
Ciężki, cieżki jest wybór. Szkoda, że nia ma opcji "zaznacz wszytskie"
Jednak w końcu dokonałem wyboru
kursy sindarinu i quenyi na Niezapomince
Jeszcze rok temu kursy były tylko po angielsku i w innych językach. Było kilka polskich stron internetowych, ale na ogół były wątpliwe. Uczyłem się z nich i jak się później okazało nafaszerowałem się błednymi informacjami Dopiero te kursy otworzyły mi oczy
Teraz każdy, kto tylko ma ochotę może poznawać języki Tolkiena z zaufanych źródeł.
Bardzo ważne jest również powstanie forum Elendili. Zapewne przyczyniło się do rozwoju tolkienistyki w Polsce, tak, jak filmy PJ na świecie. Myślę, że bez tego forum ankieta byłaby o połowę krótsza.
Pzdr
_________________ Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko. - Albert Einstein
Także zagłosowałam na premiere Powrotu Króla (chociaż gdyby możliwość wybrania większej ilości wybrałabym jeszcze kursy sindarinu i quenyi).
Postanowiłam zagłosować na premiere PK, ponieważ wydaje mi się, że dla wielu to właśnie film był początkiem zainteresowania Tolkienem, a PK był IMHO najlepiej nakręconą częścią Władcy Pierścieni. Potem tacy zapaleńcy sięgają po ksiażke, dowiadują się, że jest coś więcej niż WP, sięgają po pozostałe książki. Szukają informacji o Tolkienie w internecie itd. itd.
_________________ "The Wheel of Time turns, and Ages come and pass, leaving memories that become legend. Legend fades to myth, and even myth is long forgotten when the Age that gave it birth comes again. In one Age, called Third Age by some, an Age yet to come, an Age long past, a wind rose in Mist Mountains. The wind was not the beginning. There are neither beginnings nor endings to the turning of the Wheel of Time. But it was a beginning.”
Dla mnie osobiście najważniejszym wydarzeniem było powstanie Elendilich. Ale ankieta nie pyta o najważniejsze wydarzenie dla mnie, lecz o najważniejsze wydarzenie w Polsce. Publikacje okołotolkienowskie powstawały i będą powstawać wciąż. Zjazdy? Trudno byłoby wybrać, który był ważniejszy W zasadzie wahałam się między premierą Powrotu Króla, wydarzeniem, które jeśli się w ogóle powtórzy, to powtórzy się nieprędko, a bardzo interesującą i wartościową wystawą Świat Tolkiena. I ostatecznie zagłosowałam na film
Również zagłosowałam na premierę RotK, biorąc pod uwagę dwie kwestie. Podobnie jak Arwenka odrzuciłam swoje widzimisię personalne (które o Wydarzeniu Roku nie powinno stanowić). Drugą kwestią było... położenie geograficzne odległego Ithilien - trudno mi było brać pod uwagę imprezy organizowane "na końcu świata"... (nio, na drugim końcu Polski...). Wiem, wiem, brali w nich udział ludzie z całego kraju, ale ja akurat nie i dlatego nie mogłam na żadną z tych imprez zagłosować. Poza tym wydaje mi się, że premiera RotK była tym wydarzeniem, które miało najszerszy odbiór w Tolkienowskim światku, tzn. objęło swym zasięgiem najszersze grono odbiorców i jednak miało spore konsekwencje (przybyło zapewne kilku nowych Tolkienofanów i Tolkienomaniaków, kilka osób zdecydowało się cośtam przeczytać... )
_________________ Truth himself speaks truly or there's nothing true
Enneagram: 5w4 Pomogła: 3 razy Wiek: 19 Dołączyła: 30 Lis 2004 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-01-2005, 07:27
Trudny wybór...w końcu zagłosowałam na premierę Powrotu Króla, ponieważ jest to chyba wydarzenie tolkienowskie znane największej ilości osób. Kursy sindarinu i Quenyi na Niezapomince są dla mnie bardzo ważnym wydarzeniem, ale na pewno więcej osób wie o filmie Powrót Króla, niż o tych kursach. To samo z powstaniem Forum Elendilich.
Wysłany: 05-01-2005, 18:26
Największymi wydarzeniami roku 2004 były jak dla mnie trzy opcje z ankiety: kursy sindarinu i quenyi na Niezapomince, powstanie Forum oraz premiera „Powrotu Króla”. Wydaje mi się, że Premiera Powrotu Króla była ogólno światowym wydarzeniem, więc pozostają mi dwie pierwsze odpowiedzi... Moim zdaniem największym wydarzeniem roku 2004 w Polsce jest........... Powstanie Forum a zaraz potem kurs sindarinu i quenyi
_________________ Nie wszystko, co złotem, lśni jasno.
Nie każdy pobłądził wędrowiec,
I stare gdy silnym, nie zwiędnie,
Mróz nie tknie korzeni głębokich
Płomienie wytrysną z popiołów
Blask nowy się z cieni objawi:
Znów ostrze złamane odkują,
Na tron swój powróci wygnaniec.
Może mi ktoś wyjaśnić czemu powstanie naszego ulubionego forum pojawiło się w tej ankiecie? Nie trzeba daleko szukać (ot, wystarczy spojrzeć na datę mojej rejestracji), żeby stwierdzić, że powstało ono w 2003 r. Gdyby nie to, to miałbym spory dylemat co było ważniejsze w ubiegłym roku: powstanie Forum czy premiera RotK.
_________________ "Szanujmy mądrych, przykładnych, chwalebnych,
Śmiejmy się z głupich, choć i przewielebnych."
Cytat ze szczególnymi pozdrowieniami dla administracji.
Procz tych wymienionych w ankiecie, to wg mnie zalicza sie tu jeszcze ksiazka wydana w tym roku "Klucz do Tolkiena". Kupilem w sierpniu i bardzo mi sie podoba, polecam.
_________________ The Dark Lord has Nine. But we have One, mighter than they:
the White Rider. He has passed through the fire and the
abyss, and they shall fear him.
Głosowanie na Tolkienowskie Wydarzenie Roku 2004 w Polsce odbywa się nie tylko na naszym Forum, ale również na Władcy Pierścieni Stopklatki i na Niezapomince. Redakcja W-P przygotowała bardzo ładny baner naszej fanowskiej akcji. Oto on:
Głosowałam na wystawe ilustracji. Ponieważ poza filmem, który nie dla wszystkich jest godną reprezentacją Śródziemia na zewnątrz, i dla wielu tylko komercyjnym blockbusterem, o którego braku ambicji świadczy ta masa Oskarów, było to, jeśli chodzi o _nasz kraj_ jedyne, naprawde ogólnodostępne wydarzenie, to znaczy nie ograniczone do imprez wewnętrznych, fanowskich. I dlatego też, że odbyło się w kilku miastach i także w mojej okolicy. Jedyne, naprawde popularyzatorskie wydarzenie roku. Obok filmu, który też się przyczynia do popularyzacji, ale do takiej, o której możemy powiedzieć, że ma swe dobre i złe strony, natomiast wystawa ilustracji miała, IMHO tylko dobre strony, jeśli idzie o popularyzację. Oczywiście wydanie książek Shippeya i Szyjewskiego jest b.ważne, ale musimy powiedzieć sobie, że tak naprawdę poszukiwać ich w księgarniach będziemy tylko my, fani, zaś inni ludzie w mniejszości. Tolk-folki są fajne ale kameralne, wydanie książek, choćby nie wiem jak poważnych czy wybitnych, wydanie pięknych fanzinów ale ograniczonych dostepnościa do fandomu i do klubów, nie są wydarzeniami ani ogólnodostępnymi ani, masowymi. Pozostaje wystawa.
poz
tal
[ Dodano: 14-01-2005, 13:08 ]
Co zaś do kursów lingwistycznych, to to jest fandom w fandomie Wiec takze nie kwalifikuje sie do krajowego wydarzenia roku. Co innego gdyby w ankiecie napisano "najambitniejsze wydarzenie" wtedy glosowalabym na Szyjewskiego lub na kursy językowe. Zaś na forum Elendili nie zagłosowałam, bo głosować IMO nie powinnam, ponieważ, dla mnie osobiście, jako jego uczestnika/użytkownika, jego powstanie było najważniejsze, i odruchowo zagłosowałabym na powstanie foruma.
poz
tal
_________________ "Fanfiction ate my brain, whats your excuse?"
Angbad przekazał mi informację, że do Stopklatki dotarło już 30 głosów. Zmieniają one znacznie kolejność typów, ale wyniki ogłosimy dopiero po podliczeniu wszystkich nadesłanych głosoów w końcu stycznia.
Głosuję na języki, to chyba najbliższe Profesorowi jak przeczytaam w jednym zlistów, że przyjemność mu sprawiao czytanie opsłych tomów słownika angielskiego
Za filmami ( choć ciekawe ) nie przepadam, Forum dopiero niedawno poznałam jako, że od sierpnia dopier mam dostęp do internetu, książki super, ale ich tzn Shippey'a jeszcze nie przeczytałam ( Szyjewskiego przeglądałam, bardzo dobra, ale to wiedza skondensowana, na lata ) Nawet miłością ( bez wzajemności ) zapałałam do kaligrafii - kursy językowe, po polsku, to to co sprawi mi teraz najwięcej radości - odkrycie tego Forum również
_________________ Lecz jeśli statek śpiewać chcę -
cóż to za statek będzie,
by mnie spowrotem zabać mógł przez Morze tak rozległe?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum